NOVIGRADSKI HALF 8

Aminess Wine & Gourmet Nights: Četvero vrhunskih kuhara okupljenih u originali "KUD" gostima priuštili NEZABORAVNU VEČER POD VEDRIM NEBOM 

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
David Skoko pripremao je ribu (Foto Aminess hoteli i kampovi)

David Skoko pripremao je ribu (Foto Aminess hoteli i kampovi)


Zalazak sunca na pučini, dobro društvo, vrhunska gastronomija i savršeno sljubljena vina. Sastojci su to jednostavnog recepta za savršenu ljetnu večer koja je u sklopu projekta Aminess Wine & Gourmet Nights održana na terasi novigradskog restorana Half 8. Glavne uloge u tom eventu dobio je uigrani i vješti tim vrhunskih i višestruko nagrađivanih hrvatskih chefova koji su si nadjenuli naziv KUD Moroni, a koje je, kao što je to već uobičajeno na večerima koje se održavaju u sklopu ovog gastro eventa, predvodio "domaći igrač" David Skoko.

- Aminess Wine & Gourmet Nights su, kako za mene, tako i za ostale ljude koji to organiziraju i za goste, doista posebne večeri. Na njima nastojimo prezentirati mali iskorak u kuhinji koji je baziran na tradicionalnim i lako pristupačnim namirnicama. Zajednički cilj nam je valorizirati lokalne proizvode na jednoj višoj gastronomskoj razini i pokazati raskoš hrvatske gastronomije jer smatramo da baza jedne napredne kuhinje mora biti tradicija, kazao je Skoko.

foto

(Foto Aminess hoteli i kampovi)

KUD Moroni, kojima je ovaj novigradski nastup bio prva zajednička "gastronomska gaža" nakon Covida, uz Skoku čine chefica Ivana Bekavac, dobitnica nagrade "Andrej Barbieri", te chef Igor Gudac i chefica Ivana Čuljak koji su svoje znanje i iskustvo stekli i na međunarodnoj sceni.

- Kuharsko uvrnuto društvo KUD Moroni su divno društvo i definitivno najzabavniji kuhari koje ja poznajem. Svako od nas četvero je na večeri zadužen za pripremu nečega u čemu je specijaliziran i najbolji, a jedino pravilo nam je lokalni izbor namirnica. Tako Gudec u prvom slijedu predstavlja jedno vegetarijansko jelo, ja radim standardno ribu, i to malo podcijenjenu skušu, Ivana Bekavaca radi jelo s telećim jezikom koje je recimo iz bistro segmenta, dok Ivana Čulo koja je vrhunska slastičarka, radi tart sa smokvama i limunom koji je prava osvježavajuća ljetna slastica, kazao nam je David Skoko.

Kombinacija "mora i kopna" u istoj večeri, pogotovo kad su u pitanju KUD Moroni, više nikoga posebno ne iznenađuje jer pravi gurmani su naučili da je u modernom pristupu gastronomije, kako kaže Skoko, važno da je ono što se iznosi pred goste fino, da je kvalitetno pripremljeno i da sadrži potrebne hranjive vrijednosti te da, na kraju krajeva, lijepo izgleda. A sva četiri slijeda ovog ljetnog "show cookinga" u Novigradu izgledala su na pjatu kao prava mala gastronomska remek djela.

foto

(Foto Aminess hoteli i kampovi)

Uz svako od tih jela sljubljeno je naravno i odgovarajuće vino, a ove večeri za taj dio priče bio je zadužen jedan od najboljih istarskih vinara Klaudio Tomaz koji je iz Motovuna sa sobom donio pjenušac Rose, malvaziju Avangard, Sauvignon Blanc, teran Barbarossa i za desert savršeni bijeli muškat koji je dobio ime po Klaudiovoj unučici Viktoriji.

- Ovo nam je druga večer sa Skokom ovoga ljeta, a radi se o zanimljivom gastro eventu kojeg smo u ranijim 'normalnijim' vremenima organizirali od ožujka do listopada. Ljetni dio tog programa održava se u posebnoj atmosferi i na otvorenoj terasi ovog našeg restorana što čitavoj toj gastro priči, kao što možete vidjeti, daje poseban čar i atmosferu, kazala nam je direktorica Aminess kampa Sirena i Half 8 restorana u Novigradu Tatjana Glamatović.

U toj je atmosferi, te vrhunskoj hrani i vinima u ovom izdanju Aminess Wine & Gourmet Nightsa uživalo osamdesetak gostiju koji su na vrijeme uspjeli rezervirati svoje stolove, a novi sastanak s Chefom Skokom i njegovim novim kulinarskim iznenađenjima već je zakazan za kraj kolovoza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter