U ZAGREBAČKOM HOTELU ESPLANADE

"Vintage by Vinistra": Masterclass odležanih malvazija istarskih

Prvi čin bio je Masterclass za 40-ak uzvanika za koji sam ponovno imao čast birati vina. Menu prilagođen tim vinima je ponovno sastavila Ana Grgić Tomić, Esplanadin executive chef. Na početku je uzvanike pozdravio predsjednik Vinistre Luka Rossi, a potom se nazočnima obratio i istarski župan Boris Miletić

| Autor: Emil PERDEC
"Vinistra Vintage" u hotelu Esplanade

"Vinistra Vintage" u hotelu Esplanade


U zagrebačkom hotelu Esplanade prošlog je ponedjeljka nakon točno četiri mjeseca održan nastavak vinske priče pod naslovom "Vintage by Vinistra". U studenom prošle godine sastali smo se u čast "istarskog divljeg pastuha", njegova veličanstva terana, a sad je tema bila "kraljica istarskog vina, malvazija istarska". Ova plemenita sorta grožđa je u posljednjih tridesetak godina prošla mukotrpan put. Od sorte za masovnu proizvodnju vina pa do najtraženijeg hrvatskog bijelog vina koji se čak uspješno i izvozi na razna tržišta. Taj put nije bio lak, ali su istarski vinari, uz potporu lokalne politike, eno-gastronomske scene i turizma, našli zajednički cilj, a rezultat toga je ovo što danas imamo.

Spektar stare sorte

Malvazija istarska je u Istru došla davno, još u vrijeme kad je Republika Venecija, La Serenissima, bila apsolutni vladar na Sredozemnom moru od 697. do 1797. godine. Malvazija se u Istri odlično snašla i razvijala kroz vrijeme. Kao i prvi event "Vintage by Vinistra" koji je bio posvećen teranu, i ovaj na temu malvazije istarske se sastojao od dva dijela. Prvi čin bio je Masterclass za 40-ak uzvanika za koji sam ponovno imao čast birati vina. Menu prilagođen tim vinima je ponovno sastavila Ana Grgić Tomić, Esplanadin executive chef. Na početku je uzvanike pozdravio predsjednik Vinistre Luka Rossi, a potom se nazočnima obratio i istarski župan Boris Miletić.

Kroz ovaj smo Masterclass uzvanicima htjeli pokazati širinu spektra malvazije istarske kao sorte, ali i mogućnosti terroira diljem Istre. Da bi se svim članovima dalo jednaku šansu za ove evente, udruga Vinistra je propisala određena pravila. Kao prvo, prvenstvo sudjelovanja na Masteclassovima daje se stalnim članovima udruge, a vina onih vinara čija su vina bila zastupljena u prethodnom Masterclassu terana, nisu se mogla ponavljati. Osobno sam u uvodnom izlaganju to jasno istaknuo, ali dio novinara koji među istarskim vinarima imaju svoje favorite, to nije razumio. No, to je već njihov problem.

Uzvanici su na početku dočekani s osvježavajućim "istarskim spritzom" sastavljenim od pjenušca Medea Brut vodnjanske vinarije Medea i Aurinim Orancellom uz kap mineralne vode i kriškom dehidrirane naranče. Za prvi slijed odabrao sam izvrsni pjenušac RE vinarije Kabola, koji sadrži 70 posto malvazije istarske uz dodatak 20 posto chardonnaya i 10 posto pinota sivoga. Anina savršena kombinacija uz RE je bio tacos od crnog sezama, tartar od usoljenih repova crnih kozica, s aioliem od začinskog bilja i citrusa te hrskava salata.

Drugo vino bila je odležana malvazija istarska Bomarchese selekcija iz berbe 2020. vinarije Degrassi. Želio sam pokazati kvalitetu i punoću ove malvazije istarske koja je odležavala isključivo u inoxu. Grožđe za ovo vino raste na položaju Bomarchese, u neposrednoj blizini drugog Grand cru položaja, Santa Lucije, a vinogradi su stari 40 godina. U ovome slijedu je chefica Grgić Tomić sljubila dimljeni file brancina s umakom od suhe marelice i bijelog papra.

Nagrađivani cuvee

Kroz sljedeće vino želio sam pokazati kvalitetu koju malvazija istarska daje i u bijelim kupažama. Odabrao sam višestruko nagrađivani cuvee Clemente blanc iz berbe 2020. vinarije Damjanić iz Fuškulina. U Clementeu prevladava malvazija istarska sa 60 posto uz dodatak 30 posto chardonnaya i 10 posto pinota bijeloga, a vino odležava godinu dana u rabljenim barrique bačvicama od hrasta i akacije. Uz Clemente je Ana sljubila nježne, lagano zapečene kapesante s tikvicama, marmeladom od manga, kremicom od tartufa i malo pjenice od kokosa.

Za prvo glavno jelo odabrao sam veoma zanimljivu odležanu malvaziju Classica iz 2018. vinarije Poletti iz Markovca koja je također godinu dana provela u rabljenim barrique bačvicama od hrasta i akacije. Uz nju je Ana odabrala izvrsnu kombinaciju grdobine s blitvom i pjenom od krumpira te botargom od cipla i panko mrvicama.

Za glavno jelo odabrao sam punokrvni istarski orange, a to je malvazija istarska Simfonija iz berbe 2016. rovinjske vinarije Dobravac. Ana je ovom moćnom vinu sljubila američki striploin s krunom od pinjola i parmezana te bearmaise od smeđeg maslaca s bijelim šparogama. Na kraju kao slatku verziju malvazije istarske odabrao sam malu boutique vinariju iz Svetog Petra u Šumi. Uz njihov slatkiš od 160 grama neprovrela šećera na litru vina, Ana je servirala biskvit od pečene naranče i badema s kremom od vanilije, aromatičnim bademima s paprom i cimetom te kremom od pečene naranče.

Nakon Masterclassa u Smaragdnoj dvorani hotela održano je promenadno kušanje čak 53 odležane malvazije te su brojni ljubitelji vina došli na svoje. U odležanim malvazijama istarskim uživala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Na kraju bih istaknuo organizatore Vinistre na čelu s direktorom Ivanom Marićem i njegovim malim i vrijednim timom koji čine Julija, Monika i Sanja. Oni svojim radom, trudom i idejama istarsku vinsku scenu podižu na sasvim drugu razinu. Nastavak ove lijepe priče je i prvi samostalan nastup Vinistre na prestižnom sajmu vina u Düsseldorfu koji počinje upravo danas.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter