Concours Mondial de Bruxelles u Poreču

Svjetsko vinsko ocjenjivanje, dosad najveća manifestacija u organizaciji Vinistre: O istarskim vinima i Poluotoku pisat će enogastro novinari iz cijelog svijeta

Concours će svojih 350 sudaca iz cijelog svijeta upoznati s vinskom regijom u kojoj se spajaju veličanstven krajolik, gurmanska ponuda i kvalitetna vina

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
(Snimio Merlo De Graia)

(Snimio Merlo De Graia)


Nepunih mjesec dana dijeli nas od najvećeg svjetskog ocjenjivanja vina, 30. Concours Mondial de Bruxelles, čiji će domaćin ove godine biti Poreč. Više od 10 tisuća uzoraka vina iz 50 zemalja tri će dana, od 12. do 14. svibnja, u porečkoj Žatiki ocjenjivati 350 renomiranih stručnjaka iz cijelog svijeta, rečeno je jučer u zagrebačkom hotelu Esplanade na predstavljanju programa ovog iznimno cijenjenog vinskog događanja.

Nedvojbeno je da će Poreč, osobito u svibnju, biti pravo središte vinske scene, a posebice jer ovom prestižnom ocjenjivanju prethodi već tradicionalan vinski sajam Vinistra koji se održava od 5. do 7. svibnja. Natjecanje Concours Mondial de Bruxelles je utemeljeno 1994. godine, a od 2006. mijenja lokacije na kojima se održava. Do sada je održano u 15 poznatih vinskih regija, između ostalog u švicarskom Aigleu, češkom Brnu, Luksemburgu te talijanskoj Calabriji u kojoj je prošle godine svečano objavljeno domaćinstvo Istre.

Promocija turizma i enologije

Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, smatra da će to biti idealna prilika da hrvatski vinari u najboljem svjetlu predstave sebe, svoj rad i vrhunska vina međunarodnoj publici.

- Siguran sam da ćemo znati iskoristiti ovu priliku u daljnjoj promociji turizma, ali i razvoju hrvatske enologije koja je iz godine u godinu sve kvalitetnija i prepoznatljivija među vrhunskim poznavateljima vina. Također, suvremeni turist traži autohtona i jedinstvena iskustva, a upoznavanje i konzumacija izvorne lokalne hrane i vina stvara kod posjetitelja poseban doživljaj, rekao je Staničić.

(Snimio Merlo De Graia)(Snimio Merlo De Graia)

Baudouin Havaux, predsjednik Concours Mondial de Bruxellesa, iskazao je oduševljenje što se jubilarno 30. izdanje Concours Mondial de Bruxelles održava upravo u Istri.

- U Hrvatskoj smo osim obiteljskih vinarija otkrili i autentične vinograde u skladnom prirodnom okruženju. Ovdje je vino sastavni dio turizma, a Concours će svojih 350 sudaca iz cijelog svijeta upoznati s vinskom regijom u kojoj se spajaju veličanstven krajolik, gurmanska ponuda i kvalitetna vina. Ti će suci zasigurno postati novi ambasadori Istre, regije koju svakako vrijedi posjetiti, poručio je Havaux.

Prema riječima istarskog župana Borisa Miletića, biti domaćin najprestižnijem ocjenjivanju vina u svijetu prava je čast.

- Ovo je potvrda da smo u Istri odabrali ispravnu strategiju s fokusom na vrhunsku kvalitetu, a naše autohtone sorte, prvenstveno malvazija i teran, postali su najpoznatiji simboli istarskog poluotoka, iznimno cijenjen brend na globalnom tržištu, istaknuo je župan Miletić. Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević dodao je pak da su istarske vinarije danas turističke atrakcije, pravi mali muzeji gastronomije.

(Snimio Merlo De Graia)(Snimio Merlo De Graia)

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić rekao je da je ovo vinsko natjecanje koje će se u porečkoj Žatiki održati tjedan dana nakon Vinistre potvrda da je Poreč postao vinski grad kojeg, kako predviđa Nenad Velenik, direktor porečke Turističke zajednice, očekuje sjajna predsezona, a prema najavama i sezona bi mogla biti rekordna.

Predsjednik Vinistre Luka Rossi istaknuo je da je među 350 ocjenjivača deset posto sommeliera, 12 posto trgovaca i distributera vina, 18 posto enologa, a čak 60 posto enogastro novinara koji će nakon posjeta Istri o svojim dojmovima pisati u relevantnim svjetskim medijima. Rossi vjeruje da će se gostima svidjeti atraktivni izleti koji uključuju posjete istarskim vinarijama.

(Snimio Merlo De Graia)(Snimio Merlo De Graia)

Poznati sommelier Emil Perdec, Food&Beverage manager Plave Lagune, dugogodišnjeg partnera Vinistre, smatra da će održavanje Concoursa u Istri biti sjajna vinska i turistička promotivna priča o Hrvatskoj, kao i da je Plava Laguna sretna što ima priliku biti dio te sjajne priče.

Više od 150 hrvatskih sorti

Vinistru, Istarsku županiju i Grad Poreč podržao je i izaslanik premijera Republike Hrvatske i ministrice poljoprivrede, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak. Istaknuo je da se Hrvatska kao mala vinska zemlja može pohvaliti vrhunskim vinima koje su zadnjih dvadesetak godina dovedena do iznimne razine kvalitete. Brojnim gostima koji posjećuju našu zemlju mogu ponuditi oko 350 različitih vinskih sorti, od čega je njih 150 autohtonih s 18 oznaka izvornosti. Naveo je i da žele da svaka njihova medalja ima veliku težinu i značaj kod vinskih eksperata, ali i kupaca.

(Snimio Merlo De Graia)Baudouin Havaux, predsjednik Concours Mondial de Bruxellesa i Luka Rossi, predsjednik Vinistre (Snimio Merlo De Graia)

Tijekom konferencije za medije predstavljeni su i ambasadori najpoznatijeg vinskog ocjenjivanja. Tako će Švicarac Pierre Thomas, Brazilka s britanskom adresom Luma Monteiro, Španjolac Alejandro López Facorro Paadin, Nijemac Thomas Brandl i Talijan Luigi Salvo prenijeti dojmove o Istri i našoj zemlji na svojim govornim područjima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter