SEOSKI TURIZAM DUŠANI OTVOREN 1988.

Pioniri agroturizma u Istri: Majstori domaće maneštre i šuga, ali veljača je vrijeme i za medne delicije

| Autor: Anđelo DAGOSTIN


Stigli smo u zaselak Dušani nadomak sela Zarečje, u blizini Pazina i atraktivnog Zarečkog krova, kako bismo posjetili jedan od najstarijih istarskih agroturizama - Agroturizam Dušani koji je otvoren davne 1988. godine. Prije njih u Istri su bila otvorena još samo tri agroturizma, a riječ je o mjestima Bani, Krculi i Sveti Petar u Šumi.

- Počeli smo po nagovoru susjeda Hodžića koji je nekoliko godina prije nas bio otvorio agroturizam Bani, i najzad smo se odlučili i mi ići tim putem, kaže Branko Dušan koji sa suprugom Irenom već tri i pol desetljeća (!) vodi ovaj obiteljski seoski turizam.

Suradnja s agroturizmom Bani

Zanimljivo je za spomenuti da je susjedni Agroturizam Bani udaljen samo 200 metara od njihovog, pa je svih tih desetljeća trajala stalna suradnja dviju prijateljskih obitelji. "Kada oni ne mogu primiti goste, onda ih šalju k nama i obrnuto, kad smo mi prepunjeni ili ne radimo, šaljemo turističke grupe njima. Ispočetka smo si uvijek posuđivali i posuđe, materijal, vino i ostale namirnice. I tako je ostalo", navodi Branko. "U ovom poslu susjedi su jako bitni. Nikakvih problema nismo nikad imali. Čak i kad se na nekim feštama malo galamilo nakon ponoći, nikad nije bilo prigovora."

U konobi mogu primiti stotinjak gostiju, na terasi još toliko (Snimio Anđelo Dagostin)U konobi mogu primiti stotinjak gostiju, na terasi još toliko (Snimio Anđelo Dagostin)

Branko spominje da se njegov otac Anton isprva protivio otvaranju seoskog turizma, još su tada imali goveda, ali na kraju je ipak pala odluka koja je postala njihov život. Prve godine mogli su turističkim grupama ponuditi samo vanjski prostor, ali već godinu kasnije uredili su i proširili unutrašnji dio kuće. U sadašnjem interijeru nekad su držali sijeno, a u sadašnjoj konobi (i skladištu) prije je bila štala s kravama. "Nije bilo financijski lako na početku, ali sav smo prihod ulagali u daljnje uređenje prostora", prisjeća se naš domaćin. Prve grupe su im dolazile iz Njemačke, pa Austrijanci, Englezi i Talijani.

- Započeli smo s vinskim probama, a ubrzo su se ljudi počeli javljati za organizaciju proslava, rođendana, krizmi, krštenja, raznih godišnjica, prisjeća se Branko, a supruga Irena dodaje da su vrlo brzo počeli suradnju s turističkim agencijama, prvotno s Kvarner Expressom iz Rijeke dok nije završio u stečaju. Agencije im i danas dovode turističke grupe autobusima.

Proizvode i svoje vino, imaju 3.000 loza (Snimio Anđelo Dagostin)Proizvode i svoje vino, imaju 3.000 loza (Snimio Anđelo Dagostin)

S gostima su dolazili turistički vodiči koji su ujedno služili i kao prevoditelji, a ako ne, komuniciralo se "na mote". Zanimljivo je da su oboje cijelo vrijeme bili zaposleni - Branko je bio vozač kamiona, a Irena prodavačica u Istracommerceu - pa su goste primali uglavnom vikendom. Irena je u trgovini radila do 2003. godine, a Branko je obrt za prijevoz zatvorio 2010.

Pomaže čitava uža i šira obitelj

- Tada su nam bila i djeca doma, tri kćeri, Elena, Majda i Maja, koje su nam pomagale, nona Zora i nono Anton, pokojni, pa zrmani, a i susjedi su pomagali, odgovara Irena na pitanje kako su uspijevali opsluživati toliko gostiju. Iako imaju svoje poslove, kćeri sa zetovima i danas vikendom uskaču i pomognu kada mogu.

Bukalete - simboli ruralne Istre (Snimio Anđelo Dagostin)Bukalete - simboli ruralne Istre (Snimio Anđelo Dagostin)

Interijer agroturizma ima kapacitet za maksimalno stotinu gostiju, a vani ih stane skoro još toliko. Radno vrijeme nema pravila, već je prema dogovoru. Minimum je da se javi grupa od 15 ljudi, ali ako je već ondje stigla grupa gostiju, onda znaju primiti i individualne goste. Imaju posebno uređeno parkiralište za autobuse, a posebno za automobile. No, što nude u gastronomskom smislu?

- Od početka smo najviše nudili domaću maneštru, zatim gulaš (šugo) s kokošom ili govedinom u kombinaciji s fužima, makarunima ili njokima, pa kuhani kapuz, kobasice i ombolo, pršut i sir, nabraja Branko napominjući da je sličan jelovnik prisutan i danas, jer su gosti uvijek bili zadovoljni hranom, ali i veselom atmosferom kojoj pridonosi uvijek prisutan harmonikaš.

Ravioli sa sirom i medom u umaku od kadulje, svinjski kare u umaku od meda i pečeni krumpir, salata i medena pita - meni za Dane mednih delicija središnje Istre (Snimio Anđelo Dagostin)Ravioli sa sirom i medom u umaku od kadulje, svinjski kare u umaku od meda i pečeni krumpir, salata i medena pita - meni za Dane mednih delicija središnje Istre (Snimio Anđelo Dagostin)

- U domaću istarsku maneštru najviše idu bobići, zatim krumpir, pažul, mrkva, peršin, šeljin, meso i suhe kosti… Većinom je zapeštamo, odgovara nam Irena na pitanje o sastojcima. Prema zahtjevima prave i razna pečenja. Na stolu je uvijek domaći pečeni kruh.

Iako u pravilu primaju samo grupe, otpočetka sudjeluju u Danima otvorenih vrata agroturizama koji se organiziraju u mjesecu studenom kada primaju i individualne goste. Od lani sudjeluju i u Danima mednih delicija, manifestaciji koju organizira Turistička zajednica središnje Istre. "Nije teže raditi s individualnim gostima nego s grupama, jer se ljudi uglavnom najave. Ponuđen im je jedan meni, pa se unaprijed pripremimo", pojašnjava Irena.

Neke pute bez dana slobodnog

Kako nam kažu, koronakrizu su osjetili, ali nešto manje nego oni koji zapošljavaju osobe koje nisu dio familije. No, već lani je stanje došlo na predkriznu 2019. godinu. "Neke pute nemamo dana slobodnog", napominje Branko. Naime, uz ugostiteljstvo bave se i poljoprivredom. Imaju vinograde oko kojih je zaista dosta posla budući da se radi o 3.000 loza, a zatim je tu i proizvodnja vina. Ne treba zaboraviti ni da sade krumpir i kukuruz, siju pšenicu… Treba se redovno brinuti i o "blagu" - kokoše, svinje i magarci. Potonji su dugogodišnja atrakcija ovog agroturizma.

Tijekom godina prikupili su brojne nagrade (Snimio Anđelo Dagostin)Tijekom godina prikupili su brojne nagrade (Snimio Anđelo Dagostin)

Godinama im se vraćaju stalni gosti što je potvrda kvalitete ove tradicionalne kuhinje. "Svi su dobrodošli kod nas", poručuje gazdarica Irena.

Medni meni do konca veljače

Za Dane mednih delicija središnje Istre, koji se sve do 28. veljače odvijaju u sedam istarskih konoba, agroturizam Dušani pripremio je atraktivan jelovnik koji se sastoji od predjela, glavnog jela i deserta. Na meniju imaju medicu za aperitiv, slijede ravioli sa sirom i medom u umaku od kadulje (kuš), svinjski kare (žlomprt ili ombolo) u umaku od meda i pečeni krumpir, salata i medena pita.

Medena pita (Snimio Anđelo Dagostin)Medena pita (Snimio Anđelo Dagostin)

Na pitanje je li teško tradicionalnu hranu kombinirati s medom, domaćica Irena Dušan kaže da nije teško, ali je prvo trebalo eksperimentirati, jer se radi o novim okusima. Od slastica inače nude i fritule, cukerančiće…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter