Naziv slastičarnice je sladak - Ale Dolci & Dolci, odnosno, Ale slatko i slatko. Ale je skraćenica od Alessije, dakako, gazdarice koja drži sve "kantune" u slastičarnici, iako se supružnici, kako vele, savršeno nadopunjavaju
Mattia i Alessia - poslovni i životni par (Snimio Milivoj Mijošek)
Nakon mukotrpnih priprema, mnoštva birokracije, papirologije, korona-godina kada je sve stalo, početkom tjedna napokon su Mattia Compri, rodom iz Verone, i njegova supruga Alessia Turrini, rodom iz Lago di Garda, okrunili svoj san te otvorili slastičarnicu u Puli, u Ulici Bože Gumpca, nedaleko od zgrade Unilinea. Naziv slastičarnice je sladak - Ale Dolci & Dolci. Odnosno Ale slatko & slatko. Ale je skraćenica od Alessia, dakako, gazdarice koja drži sve "kantune" u slastičarnici, iako se supružnici, kako vele, savršeno nadopunjavaju.
Profiteroli (Snimio Milivoj Mijošek)
Jedna od njihovih torti (Snimio Milivoj Mijošek)
Pravi talijanski izlog (Snimio Milivoj Mijošek)
- Zajedno smo 23 godine, a u Puli smo četiri godine. Ja sam dizajnerica interijera po struci, a suprug se bavio trgovinom i komercijalnim proizvodima. Oduvijek volim izrađivati slastice, učila sam dosta o tome, a već od djetinjstva sam voljela eksperimentirati i raditi kolače, torte, ukrase. Radila sam kolače za užu i širu obitelj, prijatelje, susjede, a jednoga nam je dana prijatelj rekao da bih mogla pokrenuti slastičarnicu, da imam sjajne ideje i da radim dobre slastice. Potom, nakon što smo došli ovdje, htjeli smo promijeniti život, raditi nešto novo, drukčije. No, taman kada smo krenuli u posao, počela je korona, lockdown, pa onda još dugi niz mjeseci rješavanja papirologije, pa opremanje prostora, nije bilo lako, ali nismo odustali. Slastice radim samo ja, a suprug prodaje - slastičarnica je prodajnog tipa, nema konzumacije u lokalu. On rješava sve praktične stvari, veli Alessia.
Slastičarnica će raditi od utorka do petka od 9 do 15, a subotom i nedjeljom od 9 do 12 sati.
- Željeli smo talijanski način poslovanja, ponedjeljkom zatvoreno, a nedjeljom da radi ujutro par sati da bi ljudi mogli kupiti nešto kolača ako idu kod nekoga za ručak, ili ako imaju goste, a ne stignu pripremiti. Puno namirnica nabavljamo iz Italije, a nastojimo surađivati i s lokalnim proizvođačima. Tek smo krenuli i vidjet ćemo još kako proširiti ponudu. Koliko smo vidjeli, ljudi najviše traže mille foglie, tipičnu talijansku slasticu, te profiterol, ističe Mattia.
Alessia dodaje da je polu-Francuskinja, jer joj je mama iz Francuske, ali voli i talijanske slastice.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Za svakog ponešto (Snimio Milivoj Mijošek)
Pogledom na vitrinu vidljivo je da imaju slastice kao u tipičnim talijanskim slastičarnicama, croissants i to od pistacija, lješnjaka, kreme, mignon, tipičnu sicilijansku slasticu cannoli, slasticu koja je simbol Napulja baba', potom praline, makrone, prhke keksiće, košarice s kremom i svježim voćem, tiramisu, millefoglie, profiterole, Saint Honore, razne posebno ukrašene torte te panettone iz njihove radinosti, praline, kandirano voće s čokoladom te kremu za mazanje od badema, čokolade, pistacija…