ALE DOLCI & DOLCI

Otvorena talijanska slastičarnica u Puli: Mali slatki zalogajčići na talijanski način

Naziv slastičarnice je sladak - Ale Dolci & Dolci, odnosno, Ale slatko i slatko. Ale je skraćenica od Alessije, dakako, gazdarice koja drži sve "kantune" u slastičarnici, iako se supružnici, kako vele, savršeno nadopunjavaju

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Mattia i Alessia - poslovni i životni par (Snimio Milivoj Mijošek)

Mattia i Alessia - poslovni i životni par (Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon mukotrpnih priprema, mnoštva birokracije, papirologije, korona-godina kada je sve stalo, početkom tjedna napokon su Mattia Compri, rodom iz Verone, i njegova supruga Alessia Turrini, rodom iz Lago di Garda, okrunili svoj san te otvorili slastičarnicu u Puli, u Ulici Bože Gumpca, nedaleko od zgrade Unilinea. Naziv slastičarnice je sladak - Ale Dolci & Dolci. Odnosno Ale slatko & slatko. Ale je skraćenica od Alessia, dakako, gazdarice koja drži sve "kantune" u slastičarnici, iako se supružnici, kako vele, savršeno nadopunjavaju.

(Snimio Milivoj Mijošek)Profiteroli (Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)Jedna od njihovih torti (Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)Pravi talijanski izlog (Snimio Milivoj Mijošek)

Promijenili život

- Zajedno smo 23 godine, a u Puli smo četiri godine. Ja sam dizajnerica interijera po struci, a suprug se bavio trgovinom i komercijalnim proizvodima. Oduvijek volim izrađivati slastice, učila sam dosta o tome, a već od djetinjstva sam voljela eksperimentirati i raditi kolače, torte, ukrase. Radila sam kolače za užu i širu obitelj, prijatelje, susjede, a jednoga nam je dana prijatelj rekao da bih mogla pokrenuti slastičarnicu, da imam sjajne ideje i da radim dobre slastice. Potom, nakon što smo došli ovdje, htjeli smo promijeniti život, raditi nešto novo, drukčije. No, taman kada smo krenuli u posao, počela je korona, lockdown, pa onda još dugi niz mjeseci rješavanja papirologije, pa opremanje prostora, nije bilo lako, ali nismo odustali. Slastice radim samo ja, a suprug prodaje - slastičarnica je prodajnog tipa, nema konzumacije u lokalu. On rješava sve praktične stvari, veli Alessia.

Slastičarnica će raditi od utorka do petka od 9 do 15, a subotom i nedjeljom od 9 do 12 sati.

- Željeli smo talijanski način poslovanja, ponedjeljkom zatvoreno, a nedjeljom da radi ujutro par sati da bi ljudi mogli kupiti nešto kolača ako idu kod nekoga za ručak, ili ako imaju goste, a ne stignu pripremiti. Puno namirnica nabavljamo iz Italije, a nastojimo surađivati i s lokalnim proizvođačima. Tek smo krenuli i vidjet ćemo još kako proširiti ponudu. Koliko smo vidjeli, ljudi najviše traže mille foglie, tipičnu talijansku slasticu, te profiterol, ističe Mattia.

Alessia dodaje da je polu-Francuskinja, jer joj je mama iz Francuske, ali voli i talijanske slastice.

(Snimio Milivoj Mijošek)(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)Za svakog ponešto (Snimio Milivoj Mijošek)

Pogledom na vitrinu vidljivo je da imaju slastice kao u tipičnim talijanskim slastičarnicama, croissants i to od pistacija, lješnjaka, kreme, mignon, tipičnu sicilijansku slasticu cannoli, slasticu koja je simbol Napulja baba', potom praline, makrone, prhke keksiće, košarice s kremom i svježim voćem, tiramisu, millefoglie, profiterole, Saint Honore, razne posebno ukrašene torte te panettone iz njihove radinosti, praline, kandirano voće s čokoladom te kremu za mazanje od badema, čokolade, pistacija…

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter