SLASTIČARSTVO KAO IGRA

FOTO/Pulska Galerija slastica YoYo jedinstvena je po svojoj ponudi. Slatki zalogaji kreacija su - KEMIČARKE!

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Kolači i torte Galerije slastica YoYo u Cankarovoj ulici u Puli plijene pažnju svojim izgledom, a vlasnica Ingrid Latin Mattias ukazuje i na visokokvalitetan sastav, što je i temelj njenog dugogodišnjeg rada.

- S godinama smo se etablirali kao netko tko radi slastice i druge proizvode, bilo slatke ili slane, bez pretjeranih kemijskih dodataka. S obzirom na to da sam kemičar po struci, uvijek sam bježala od toga, tako da u izradi slastica ne koristimo gotovo ništa aditiva, ističe Latin Mattias.

Kaže da za tim niti nema potrebe. Cijeli proces proizvodnje može se odraditi apsolutno bez ikakvih dodataka, jedini problem je što je takav proizvod teže pakirati i održavati svježim duže vremena. Ali za kvalitetan proizvod to treba prihvatiti, objašnjava sugovornica.

foto

U svijet slastičarstva uronila je prije više od 20 godina. Tada je radila kao član Uprave pulske Tvornice cementa, što je iziskivalo česta putovanja u brojne države, gdje je i nastao interes prema slastičarstvu. Priča nam da u početku, uz posao, nije imala dovoljno vremena da se intenzivno bavi slastičarstvom. No, u slobodno vrijeme počela je istraživati kakvi su trendovi i tendencije koji se razvijaju na stranim tržištima i sve joj se to, kaže, činilo fascinantno.

- Ono što sam tada vidjela vani, nisam vidjela i kod nas. Činilo mi se da je naša gastronomija, odnosno svijet slastica u Puli tada bio tek na početku. Pritom mislim na čitav dojam i način izražavanja u slastičarstvu što se tiče drugačijih pristupa i odnosa prema izgledu slastica. Također, uvijek su me fascinirali ljudi koji su imali talent u umjetnosti, bilo to slikarstvo ili kiparstvo. Sebe u tome nisam pronašla, no ipak sam htjela raditi nešto kreativno, svojim rukama. Počela sam eksperimentirati, istraživati, vježbati i tako unaprjeđivati svoje proizvode. Kada mi se učinilo da sam prikupila dosta znanja, nastao je YoYo, pojašnjava Ingrid.

Slastičarski pogon u Štinjanu, gdje se odvija slatka magija, otvorila je 1997. U sklopu male tvornice slastica nalazi se i prodajni prostor. Svoju slastičarsku priču proširuje 2009. kada otvara Galeriju slastica u Cankarovoj ulici u Puli. Pritom ističe da joj je velika podrška u pokretanju posla bio suprug.

foto

Proces stvaranja YoYo slastica uspoređuje s plesom između klasičnih varijanti i modernog pristupa. Kao što smo već napomenuli, po struci je kemičarka pa joj je, kaže, kemijanje i kombiniranje bilo jako blisko. Svaka njihova slastica je pomno osmišljena kompozicija okusa. Torta od zelenog čaja i čokolade, limoncello torta, pistachio čokoladna torta ili ona u kojoj prevladava karamela - sve su to ukusne slastice koje se mogu pronaći u njihovoj dnevnoj ponudi. Uz njih, tu su i popularni monoporzioni različitih okusa, browniesi, šareni macaronsi, kuglice, linzeri, punjene rolice i brojni prhki keksi u raznovrsnim izdanjima.

Pokušala je Ingrid ponuditi i za naše tržište smjele proizvode različitih kombinacija okusa. Jedan od tih primjera je torta od bijele čokolade i marelice pečena u ružmarinu. Klijenti je nisu najbolje prihvatili, no kad je iz recepture izbacila samo ružmarin, potražnja je porasla. Sve to govori, a što i ona naglašava, da je naše tržište vrlo specifično i konzervativno u odabiru okusa.

- Hrvati teško prihvaćaju nove kombinacije okusa. Cijela jedna znanost, fizikalna kemija, bavi se kombiniranjem okusa koji si odgovaraju. Pa tako spajanje okusa kao što je kombinacija avokada i banane ili tamne čokolade s pečenom pancetom iza sebe ima stvarno istraživanje, pojašnjava Latin Mattias.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Nije to samo priča, već se provedenim istraživanjem u laboratoriju utvrdilo se da se molekule tih proizvoda mogu kombinirati i da će u konačnici dati dobar rezultat, priča nam sugovornica. Dodaje da kao tržište nastojimo biti avangardni i prihvatiti promjene u okusima, ali nam to ipak ne uspijeva kao što bismo željeli.

- Visoko slastičarstvo je vrlo kompleksno pa ako ne odradite sve stvari kako treba i onako kako to proces uistinu traži, ono će vas kazniti. Tako da mi je znanje o kemiji puno pomoglo u ovom poslu, objašnjava Latin Mattias.

Zanima nas je zašto je svoju djelatnost, odnosno uslužni objekt odlučila nazvati galerijom slastica, a ne slastičarnicom. Odgovara da ju je na to ponukala draga osoba koja joj je rekla da su slastice koje stvara i detalji na njima kao mala umjetnička djela, poput umjetnina. "Što onda ne bi dala naziv galerija slastica, upitala me prijateljica. To mi se svidjelo pa je tako nastao naziv Galerija slastica." Otkriva nam i zanimljivu priču koja se krije iza naziva YoYo.

foto

- YoYo je vezan uz igru koja se odvija na principu bezgranično puno pokušaja, a samim time i mnogo strpljenja. Kod mene je i slastičarstvo krenulo kao igra - puno pokušaja do rezultata kojima bih bila zadovoljna, ali i mnogo varijanti na temu, objašnjava.

Izdvaja tri zemlje koje po njenom ukusu proizvode najbolje slastice, a to su Španjolska, Francuska i Japan. Francuzi su, svakako, prvi u izradi slastica, smatra Latin Mattias. Ali ono što je posebno zanimljivo je to što Japanci preuzmu francuske ideje i pripreme ih na svoj autohton način, odnosno preslikaju slasticu pritom koristeći vlastite sirovine. Dodaje da se jako puno zemalja okrenulo promjeni, što je vrlo zanimljivo i pozitivno jer se time pomiču iz okvira “ustajalog" slastičarstva u kojem su glavni sastojci krema, tijesto i ukras.

foto

Nedavno su uveli i dostavu svojih proizvoda kako bi klijenti u kolačima mogli uživati iz udobnosti svoga doma. Dostava funkcionira na način da se do određenog iznosa naplaćuje, a iznad potrošenih 200 kuna besplatna. U svojoj ponudi imaju slastice bez glutena, bez jaja te dijabetes i vegansku opciju.

- Širok je izbor sastojaka koje se mogu odabrati u narudžbi. Uzmimo samo za primjer čokoladu - imamo brojne varijante, različite tamne, bijele i mliječne čokolade. Sve one se mogu i miksati zajedno.

Torte se naručuju najmanje dva dana unaprijed. Kaže da je narudžba slastica projekt koji se mora detaljno dogovoriti s klijentom.

foto

- Klijent nam mora objasniti svoju viziju i namjeru što od nas očekuje. Ako mu se, primjerice, sviđa torta, ali ne odgovara neki sastojak, to se može prilagoditi na način da dodamo drugi sastojak po želji.

Veli i da imaju stalne klijente. "Ono što jednom probate i svidi vam se, ponovno ćete doći okusiti." Tržište trenutno vuče više ka slanom, tako da su uveli nadopunu za marende.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini