OD TRADICIONALNIH DO KREATIVNIH OKUSA

GDJE NA SLADOLED U PULI I OKOLICI? Izbor je velik, cijene šarolike… Ovo su mjesta koja su izabrali naši čitatelji

| Autor: Erika FILIPLIĆ i Doria MOHOROVIĆ


Vječno pitanje svih turista koji su u posjeti Puli i okolici jest ono gdje pojesti dobar sladoled. I domaći često razglabaju gdje najviše vole otići uzeti svoju idealnu ljetnu slasticu. Neki od njih vole isprobavati različite okuse, dok se drugi uvijek drže klasike, a većina kaže da je najslađe pojesti sladoled nakon mora ili pak onaj u večernjim satima.

Povodom toga smo posjetili i izdvojili šest pulskih slastičarnica i jednu fažansku koje su naši čitatelji i brojni sugovornici s kojima smo razgovarali ocijenili najboljima, ili barem najčešće spominjanima. U njihovom odabiru veliku su ulogu imale prvenstveno cijena i kvaliteta, ali potom i kvantiteta, odnosno veličina kuglice.

Slastičarnica Pomaj (10 do 13 kuna kuglica)

Slastičarnica Pomaj nalazi se tek nekoliko metara od pulskog amfiteatra, a kao sladolednu senzaciju izdvajaju inovativan okus Istriano. Otkrivaju nam kako su u suradnji s brendom Oio Vivo napravili sladoled od ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte istarska bjelica. Sladoled se sastoji od bazičnog sladoleda fior di latte i njemu dodaju ekstrakt ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Potom se na gotov sladoled dodaje preljev koji se sastoji od maslinovog ulja, soka od limuna, šećera u prahu i korice od limete.

Slastičarnica Pomaj

- Htjeli smo imati autohton proizvod, a interesantno je da smo se u početku pribojavali da će masnoća smetati sladoledu, no na kraju je ispao jedan od najkremastijih. Trudimo se koristiti autohtone sirovine u našoj proizvodnji, pa tako recimo jagode dobavljamo iz Poreča, ističe vlasnik Pomaja, Roki Lekaj.

Još su neki od zanimljivih okusa iznimno čokoladan Santo Domingo, Extra nero & orange, Mare monti. Cijena kuglice je 10 kuna, dok se preumium okusi naplaćuju po 13 kuna.

Slastičarnica i caffe-bar Fortuna (8 kuna kuglica)

U obiteljskoj slastičarnici Fortuna, jednoj od prvih u Puli, dobili smo dojam kako glavnu riječ imaju voćni sladoledi. To su crvena naranča, mango, dinja, a za one raspoloženije u ponudi je i okus Mojito. Iz Fortune saznajemo da su se preferencije gostiju promijenile kroz godine.

Slastičarnica i caffe-bar Fortuna

Pa tako, dok su nekad mogli unaprijed predvidjeti koji će okus sladoleda biti najtraženiji kod turista iz primjerice Skandinavije, sada je to praktički nemoguće pretpostaviti. Kažu kako su svi okusi sladoleda u Fortuni jednako traženi. Kuglica sladoleda iznosi 8 kuna, a nalaze se u Istarskoj ulici.

Flaviani desserts (20 do 34 kune rolica u čaši)

Pulska slastičarnica Flaviani desserts nudi pak drugačiji tip sladoleda. To su već nadaleko poznate sladoledne rolice koje se na ledenoj ploči pripremaju pred gostima. Rade se od svježih sastojaka, a sladoledi nemaju aditiva, umjetne boje i arome.

Flaviani desserts

Može se izabrati između voćnih i čokoladnih okusa, a osim rolica u ponudi su i ledene lizalice od pravog voća. Cijene ice-cream rolica u čaši kreću se od 20 do 34 kune, ovisno o okusu koji se odabere, a neki od popularnih su Kinder bueno, Maxi king, Forest unicorn i Caramel biscuit.

Sereny Ice cream - Concept shop (12 kuna kuglica)

Novootvorena slastičarnica koja se nalazi u Kandlerovoj ulici gostima nudi široku paletu okusa sladoleda. Ovdje se mogu pronaći i sladoledi za dijabetičare zaslađeni steviom, kao i oni gluten free.

Sereny Ice cream - Concept shop (Snimio Milivoj Mijošek)

Sladoled koji je već od samog otvorenja bio apsolutni hit je sladoled od 100 posto sicilijanske pistacije, a osim njega, veliku je popularnost stekao i okus lubenice po koji se gosti, kako strani tako i domaći, vraćaju i po nekoliko puta dnevno. Ovdje svoju kuglicu možete dobiti po cijeni od 12 kuna.

Leone Lucis u Fažani (10 kuna kuglica)

Slastičarnica koja glasi kao najpredanija u proizvodnju jedinstvenih okusa je fažanska slastičarnica Leone Lucis. Stalni gosti koji ondje odlaze zadovoljni su, kažu, ponudom brojnih okusa, ali i uslugom. Talijanski vlasnik Luca Scantamburlo inspiraciju za okuse svojih sladoleda crpi s brojnih festivala i manifestacija sladoleda, ali i egzotičnih mjesta s kojih donosi sastojke potrebne za proizvodnju.

Leone Lucis u Fažani - Luca Scantamburlo

Fažani je posvetio sladoled "Fasanese" koji se izrađuje od breskvi, badema i mascarpone sira, dok su svi već, zasigurno, čuli za famozan sladoled Teranino. Riječ je o sladoledu koji je proizveden u suradnji s destilerijom Aurom, a ujedno je veganski i gluten free. Od nedavno je u ponudi i nova kombinacija okusa slane karamele i choco ruma od hrvatskog brenda Badel. Cijena kuglice je 10 kuna.

Slastičarnica Delikatese Tina (7 kuna kuglica)

Osim što je Delikatesa Tina prepoznatljiva po svom čuvenom kruhu i kolačima, mnogi su i njihov domaći sladoled prepoznali kao iznimno kvalitetan.

Slastičarnica Delikatese Tina

U ponudi prevladavaju kremasti mliječni okusi sladoleda poput onog Gianduiotto, Kokos badem, Burbon vanilija i Bijela čokolada, a posebno je zanimljiv onaj u kojem se sljubljuju orah, smokva i cimet. Cijena kuglice je i više nego pristupačna, a iznosi 7 kuna.

Slastičarnica Stoja (8 kuna)

Ova se slastičarnica već nekoliko desetljeća nalazi pred sam ulaz u autokamp Stoja. Poznata je po svojoj obiteljskoj tradiciji proizvodnje sladoleda koja se prenosi iz generacije u generaciju. Najtraženiji okus već dugo vremena je jogurt, ali i grčki jogurt. Pa tako se je u trenutku kada smo posjetili slastičarnicu upravo dovršavao grčki jogurt koji, kažu, nestane u trenu.

Slastičarnica Stoja

Obitelj predanih ugostitelja priča nam kako se strani gosti vraćaju kod njih na sladoled preko 30 godina. Gosti su, otkrivaju, praktički odrasli na njihovim sladoledima. To nam potvrđuje i gospođa Laura iz Italije koja u slastičarnicu dolazi svakodnevno, a pritom kaže i da su okusi ostali jednaki kao prije 40-ak godina. Djeca ipak odabiru one šarene sladolede poput Tutti frutti i Plavog neba, a koji su vizualno neodoljivi. Cijena kuglice je 8 kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater