NA DANAŠNJI DAN

Prije 125 godina završena PRVA PRAVA AUTOMOBILSKA UTRKA U POVIJESTI

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ / Autoportal

Utrka je održana je na dionici od Pariza do Bordeauxa i natrag, ukupno čak 1178 km…

Budući da je riječ o automobilizmu, sportu punom kontroverzi i odluka za zelenim stolom, pobjednikom je na kraju proglašen – trećeplasirani vozač!

Prva autoutrka održana je godinu nakon prvog automobilskog nadmetanja uopće, ocjenske utrke od Pariza do Rouena, te je smatramo prvom pravom, pošto se tražilo najbržeg sudionika…

Émile Levassor na automobilu vlastite konstrukcije, Panhard & Levassor, prevalio je put za 48 sati i 48 minuta (šest sati ispred drugoplasiranog!), no nastupao je u automobilu sa samo dva sjedala, a po propozicijama utrka je bila raspisana za četverosjede, tako da je pobjeda pripala 11 sati sporijem Paulu Koechlinu na Peugeotu.

Zanimljivo je da je Levassor u Bordeaux stigao daleko ranije no što su organizatori pretpostavljali da bi se itko mogao pojaviti, tako da je morao probuditi organizatore kako bi dobio potvrdu.

No pojavio se i mnogo veći problem: vozač koji ga je trebao zamijeniti i odvesti povratnu dionicu po dogovoru se imao pojaviti tek za nekoliko sati, a nitko nije imao pojma u kojem je hotelu odsjeo.

Tako da Levassoru nije bilo druge nego malo se razgibati, pojesti sendviče, popiti malo šampanjca i ponovo sjesti za upravljač.

Na povratku je zastao u nekom restorančiću, pedesetak kilometara od Pariza, i još nešto prigrizao te bez ikakvih problema stigao na cilj nakon gotovo dva dana neprekidne vožnje.

Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of