"SIGURNA TURISTIČKA SEZONA 2018''

MEĐUNARODNA SURADNJA: Policajci iz sedam zemalja pomagat će hrvatskim kolegama i biti na usluzi turistima


Mađarski, austrijski, poljski, talijanski slovenski i njemački policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima. Bit će odjeveni u svoje službene odore.

Strani policijski službenici koji će ovog ljeta u sklopu projekta "Sigurna turistička sezona 2018" boraviti u istarskim gradovima, predstavljeni su na jučerašnjoj konferenciji za novinare koja je održana na prometnoj rovinjskoj rivi. Na Poluotoku će, na području Pule, Rovinja, Poreča i Umaga, u špici sezone boraviti 17 stranih policajaca koji će biti na usluzi svojim sunarodnjacima, ali i ostalim turistima. Uz gostujuće policajce, njihovom predstavljanju prisustvovali su gradonačelnici Rovinja, Poreča i Novigrada Marko Paliaga, Loris Peršurić i Anteo Milos te zamjenik umaškog gradonačelnika Mauro Jurman.

Višestruka korist

U ime Policijske uprave istarske dobrodošlicu stranim kolegama uputio je načelnik Alen Klabot, koji je istaknuo da Grad Rovinj nije slučajno izabran da bude grad domaćin susreta, jer je riječ o istarskom gradu s najvećim brojem noćenja u 2017. godini.

- Mađarski, austrijski, poljski, talijanski slovenski i njemački policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima. Bit će odjeveni u svoje službene odore. Njihova je zadaća pomoći hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice što se tiče komunikacije i suradnje s turistima, ali i u prevenciji kaznenih djela i održavanju povoljnog stanja u prometu, istaknuo je načelnik istarske policije. Podsjetio je da projekt traje cijelo desetljeće te na terenu ima pozitivan učinak.

- Turisti vole vidjeti svog policajca u stranoj zemlji. Njima je na taj način osigurana brža i lakša komunikacija, a nama je od višestruke koristi suradnja s njima te razmjena iskustava i informacija. Projekt je iznimno važan ne samo za turističku sezonu kada se enormno povećava broj gostiju, već i za zbog činjenice da su Istra i Hrvatska poznate i priznate kao sigurna destinacija, rekao je načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot.

U ime slovenske Generalne policijske uprave prisutnima se obratio Tomislav Omejec koji je domaćinima zahvalio na pozivu i suradnji koja je, kako je rekao, dvosmjerna, budući da hrvatski policajci istu dužnost tijekom zimskim mjeseci obavljaju na slovenskim skijalištima i odmaralištima. Tri slovenska policajca će, uz jedan istarski grad, svojim sunarodnjacima biti na raspolaganju i u Primorsko-goranskoj županiji, i to na Krku i u Novalji.

Važan faktor

Rovinjski gradonačelnik Marko Paliaga zahvalio je stranim policijskim službenicima na dolasku, jer policije i sigurnosti u sezoni nikad nije dovoljno.

- Vaša je pomoć itekako dobrodošla i na tome vam zahvaljujemo. Dovoljno je reći da je proteklog vikenda, uz 15 tisuća stanovnika, u Rovinju boravilo i 30 tisuća gostiju, naglasio je Paliaga. Uz gradonačelnika Rovinja, potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin također je izrazio dobrodošlicu policijskim službenicima.

Sigurnost kako domicilnog stanovništva, tako i turista, glavna zadaća je hrvatske policije tijekom turističke sezone, višekratno je istaknuto i prilikom jučerašnjeg predstavljanja stranih policajaca na privremenom radu u Hrvatskoj. Jer, kako je istaknuto, osim lijepih i atraktivnih mjesta, turisti biraju sigurna odredišta. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter