NA DANAŠNJI DAN

Leonid Brežnjev, kolekcionar 324 skupocjena automobila, lider SSSR-a, umro 1982. godine

| Autor: Dino MILIĆ JAKOVLIĆ / Autoportal
(Foto: YouTube screenshot)

(Foto: YouTube screenshot)


Moskovske noći 1980. došlo je do bizarne, prešućene ‘totalke’. Rolls-Royce Silver Shadow, tada vrlo rijetka pojava na ruskim cestama, jurio je i ne uspjevši zakočiti zabio se u kamion. Za volanom bio je pijani Leonid Brežnjev, koji je teže ozlijeđen te umire dvije godine potom…

Leonid Brežnjev rođen je 19. prosinca 1906., a ulogu prvog čovjeka Sovjetskog Saveza preuzeo je 1964. Sljedećih 18 godina vladao je najvećom svjetskom državom autoritativno, no ipak relaksiranije nego u Staljinovo doba. Sovjetski savez u tom je razdoblju učvrstio ulogu jedne od dvije vodeće svjetske sile, a Brežnjev se nije libio pokazati zube gdje je mislio da je potrebno, od Čehoslovačke do Afganistana.

No razlog zašto ga se prisjećamo njegova je strast prema automobilima i vožnji, koja je dovela do stvaranja fascinantne kolekcije od, po nekim izvorima, čak 324 automobila.
Pored svih proizvoda sovjetske auto industrije Brežnjev je vozila dobivao na poklon i od drugih državnika, a u kolekciji su mi se nalazili automobili svih značajnijih zemalja proizvođača, uključujući čak i tako ekskluzivan dragulj među kojima je Maserati Quattroporte prve serije.


Jedne moskovske noći 1980. došlo je do neobične prometne nesreće: Rolls-Royce, tada vrlo rijetka pojava na ruskim cestama, jurio je neprilagođenom brzinom i, ne uspjevši zakočiti, naletio na kamion. Incident je prešućen.

Brežnjev se oporavio, a tek mnogo kasnije se doznalo da je ovaj ljubitelj brzina nerijetko noću svojim automobilima incognito jurcao Moskvom, izluđujući službe sigurnosti. Slupani Rolls-Royce Silver Shadow danas je u muzeju u latvijskoj prijestolnici Rigi.

Leonid Brežnjev preminuo je 10. studenog 1982., a teške ozljede u nesreći koju je preživio kao 74-godišnjak, izvjesno su mu skratile život. Neki smatraju da je, zapravo, skončao nešto ranije i da je na posljednjim javnim nastupima preminulog sovjetskog lidera ‘glumio’ dvojnik.

U Camp Davidu Brežnjev je od Nixona dobio Lincoln Continental, vozeći ga preplašio je i američkog predsjednika i njegovo osiguranje…

Više vijesti iz automoto svijeta čitajte na Autoportalu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater