KRENIZDRAVO.HR

Zašto su zdrava crijeva ključna u borbi organizma protiv virusa?

| Autor: Krenizdravo.hr
(Foto: Omnibiotic)

(Foto: Omnibiotic)


Imunitet je zaslužan za stabilno funkcioniranje našeg organizma te nas neumorno štiti od raznih bakterija i virusa koji vrebaju, posebice u hladnim, zimskim mjesecima

Imunosni sustav sastoji se od kompleksne mreže organa i tkiva, stanica i proteina koji zajednički djeluju braneći tijelo od štetnih utjecaja iz okoline. On kontinuirano i dosljedno pomaže našem tijelu na tisuće različitih načina, ali radi svoj posao uglavnom tiho i neopaženo.

Najveći dio imunosnog sustava nalazi se u crijevima. Stoga je recept za pravilan i snažan rad imunosnog sustava jednostavan, a podrazumijeva pravilnu i uravnoteženu prehranu, pomoću koje ćemo tijelu pružiti potrebne vitamine, minerale i hranjive tvar. Uz to, potrebno mu je osigurati dovoljno sna i redovitu fizičku aktivnost. Neophodno za njegovo funkcioniranje je i smanjenje stresa na najmanju moguću razinu, s obzirom da stres dokazano smanjuje imunosnu obranu organizma.

Naše crijevo naseljeno je bilijunima bakterija, koje ga svojim sinergijskim djelovanjem čine najvažnijim imunosnim organom u tijelu. Možete li zamisliti da samo jedan gram crijevnog sadržaja sadrži više bakterija, gljivica i virusa nego što je stanovnika na zemlji? No bakterije moraju biti u vrlo osjetljivoj ravnoteži kako bi omogućile zdravo i normalno funkcioniranje debelog crijeva.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini