KRENIZDRAVO.HR

Naučite razlikovati dobre i loše masti

Da biste bili vitki, zdravi i poletni ne trebate se odricati hrane. Dovoljno je znati koja vam hrana koristi, a koja šteti.

| Autor: Krenizdravo.hr
(Pexels)

(Pexels)


Masti zajedno s ugljikohidratima, proteinima i vodom čine osnovne sastojke svih namirnica koje konzumiramo. U svijetu je učestalo mišljenje kako su masti isključivo loši nutrijenti i da naš organizam djeluju negativno.

Međutim, uloga masti u našoj prehrani i probavi jest višestruka. Neophodne su za rast i razvoj organizma,

bez njih nije moguć transport i apsorpcija vitamina A, D, E i K, pohranjuju se u našem tijelu i tako pružaju mehaničku zaštitu organima, a cijeli niz spojeva s pozitivnim učincima na naš organizam se ne može apsorbirati bez masti.

U svakodnevnoj prehrani ukupan unos masti ne bi trebao biti veći od 30%, ali kod nekih tipova prehrane dopušteno je i više. Primjer takve prehrane jest mediteranski tip prehrane koja obiluje namirnicama koje sadrže dobre masti kao što su maslinovo ulje i orašasti plodovi.

Pod pojmom loše masti misli se na one masti za koje je dokazano da povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. To su one koje u svom sastavu imaju zasićene masne kiseline.

U sastavu dobrih masti se nalaze nezasićene masne kiseline koje su pokazale cijeli niz pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje. One su pretežito biljnog podrijetla, ali mogu se pronaći i u orašastim plodovima i ribi.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater