BUENOS AIRES

Buenos Aires: La Boca je postala "mrtva" četvrt

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Četvrt La Boca vjerojatno je najpoznatiji dio Buenos Airesa i obično je prepuna turista. Slavna po raznobojnim kućama, kamenim ulicama i stadionu La Bomboneri, sad je gotovo na izdisaju zbog koronavirusa.   

Ovu 'razglednicu' argentinske prijestolnice u uobičajena vremena ožive parovi koji plešu tango na ulicama, ulični slikari, krcati restorani i suvernirnice. 

"Sad je sve mrtvo", žali se 40-godišnji Lucas Gauna, zaposlenik pekarnice u kojoj se može popiti i kava. Posljedica je to duge karantene u kojoj se zbog koronavirusa nalazio Buenos Aires.

"Prije je sve bilo puno, a sad jedva prodamo pokoji kruh i zatvaramo", dodaje Gauna. 

Četvrt, koja je do danas zadržala duh talijanskih doseljenika, izgleda napušteno. Ulični muzej Caminito nitko ne obilazi. Neobična tišina vlada i na Bomboneri, stadionu Boca Juniorsa, kluba iz srca Diega Maradone, koja više ne vibrira pod nogama tisuća fanatičnih navijača. 

Zatvorene su umjetničke galerije, restorani i sve trgovine. Jedini redovi mogu se vidjeti ispred pučke kuhinje. 

Za Adriana Erreu, vlasnika dviju prodavaonica, situacija je katastrofična. "Prihod nula, ali istovremeno morate plaćati režije", kaže taj 54-godišnjak. 

Neki restorani rade dostave, ali si većina mještana ne može priuštiti turističke cijene. "Pokušavamo napraviti sve da se ne zatvorimo", kaže Anai Iman, konobarica u restoranu La vieja Rotiseria, jednom od najpoznatijih u četvrti.

No većini stanovnika Boce najteže pada  to što nema nogometa. "To je smrt. Nama je Boca nogomet, a Boca je sve. To je nam donosi radost i odvaja nas od ovog užasnog svijeta", kaže Gauna. 

Carlos Semino, koji je rođen u 'kvartu' i autor je knjige "Umjetnost La Boce", kaže da je četvrt bila dugo mrtva i prije pandemije. "To je stambena četvrt koja živi od prošlosti i već dugo nema svoj identitet", rekao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum