BEOGRAD

Građanima Srbije savjet da otkažu ili odlože putovanje u Kinu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Srbijanski Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" preporučio je u četvrtak građanima Srbije da zbog zaraze koronavirusom koja se pojavila u Kini otkažu ili odlože putovanje u tu zemlju.

U beogradskoj zračnoj luci "Nikola Tesla" u protekla dva dana nisu registrirani putnici s povišenom temperaturom koja bi ukazivala na mogući rizik od koronavirusa, no građanima koji ipak putuju u Kinu Institut sugerira da izbjegavaju kontakt s osobama koje imaju znakove respiratorne infekcije, masovna okupljanja te boravak u prostoru gdje je veliki broj ljudi, uz redovitu higijenu ruku.

Institut također savjetuje građane da nose maske u gradskom prijevozu, kolodvorima i zračnim lukama, a poglavito na željezničkim stanicama i na aerodromima.

Ljudima koji se vraćaju iz Kine preporučeno je da po dolasku u Srbiju konzultiraju svog liječnika ako imaju znakove infekcije dišnih organa i naglase gdje su putovali.

Termovizijske kamere postavljene su u beogradskoj zračnoj luci prije dva dana i za to vrijeme nisu registrirale putnike s povišenom temperaturom, potvrdio je inspektor iz Odjela za sanitarni nadzor Raša Milanov.

Svi putnici koji stižu u Srbiju zračnim putem obavezno prolaze kroz zonu pokrivenu termovizijskim kamerama, koje prati sanitarni inspektor i ukoliko uoči "sumnjiv slučaj" može izravno komunicirati s putnikom koji se upućuje na epidemološko-anamnestički razgovor te se procjenjuje ima li razloga za zdravstveni nadzor ili neku drugu mjeru predviđenu Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Trenutno nema izravnih letova iz Kine pa se, prema izjavama dužnosnika, pojačano kontroliraju letovi iz Istanbula, jednog od najvećih čvorišta zračnog prometa koji povezuje regiju s drugim kontinentima, a pod stalnim nadzorom su i putnici koji stižu iz Afrike. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini