KAKAV ĆE BITI KOLOVOZ?

ŠTO SE KRIJE IZA ODLIČNOG TURISTIČKOG SRPNJA U ISTRI: Najbolje rezultate ostvarile su provjerene destinacije. Najviše su profitirali PRIVATNI IZNAJMLJIVAČI I KAMPOVI

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Istra je u srpnju ostvarila gotovo 950 tisuća turističkih dolazaka i 6,6 milijuna ostvarenih noćenja, čime se približila brojkama ostvarenim u po mnogo čemu rekordnoj 2019. godini. Tako je, kad su u pitanju dolasci, ovoga srpnja ostvareno 90 posto rezultata ostvarenog prije dvije godine, dok je indeks ostvarenih noćenja tek neznatno manji i iznosi 85.

Uz odličan srpanj, Istra od početka godine bilježi ukupno 1,66 milijuna dolazaka i 10,3 milijuna noćenja, što je povećanje turističkog prometa u odnosu na lanjski za više od 50 posto u oba segmenta.

- U spomenutoj 2019. godini u istom smo razdoblju imali 2,66 milijuna dolazaka i 15,5 milijuna noćenja, što znači da smo u dosadašnjem dijelu godine na 71 posto rezultata u dolascima i 66 posto u ostvarenim noćenjima u odnosu na pretprošlu godinu, kaže direktor istarskog TZ-a Denis Ivošević.

- Apsolutni šampion srpnja, ne samo u Istri, već i na Jadranu, definitivno je Rovinj u kojem je uz 131 tisuću dolazaka ostvareno više od 900 tisuća noćenja, a tek nešto slabiji turistički rezultat sa 113 tisuća dolazaka i 733 tisuće noćenja imao je susjedni Poreč. U Medulinu je 100 tisuća gostiju ostvarilo 695 tisuća, a u Umagu 639 tisuća noćenja. Po broju ostvarenih noćenja slijede kamping destinacije Tar Vabriga i Funtana, te Pula, Vrsar i Novigrad.

Sveukupno prema smještajnoj strukturi podjednako su u srpnju bili zastupljeni i privatni smještaj i kampovi s udjelom od 38 posto, dok su hoteli imali udio od 24 posto u ukupnim brojkama. Što se tiče tržišta, uvjerljivo najbrojniji gosti su Nijemci koji su u srpnju ostvarili 1,9, a u prvih sedam mjeseci ukupno 3,2 milijuna noćenja, slijede ih Slovenci s gotovo milijun ostvarenih noćenja u prošlom mjesecu, te Austrijanci, Česi, Poljaci, Nizozemci i domaći gosti, zaključio je Ivošević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini