GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Njoki Monaco


Danas ujutro vidio sam se sa jednim starim znancem, prijateljem kojeg duži vremenski period nisam vidio... Nakon što smo "odradili službeni dio", sjeli smo na kavu u obližnji kafić...

Priča mi o nekom svojem znancu koji posjeduje manju zgradu u Monacu, bavi se građevinom i ima dosta novca... Sve su u životu prošli njegova žena, on i sinovi... Sada tragaju za jednostavnom i dobrom hranom diljem svijeta... priča mi frend...

Nakon cafella sjedam u svoju staru hot rod oldschool Alfu... i VROOAM! Kresnuo motor, i paralelno kresnuo ideju u svom gastronautskom umu... i tako je nastalo ovo jednostavno jelo...

Sastojci za 2 osobe:

0,5 kg njoki

senf

majoneza

otkoštene zelene masline

cvijet morske soli

papar

maslinovo ulje

Priprema:

Skuhati 0,5 kg njoka u slanoj vodi. Kada njoki isplivaju na površinu, znači da su kuhani "al dente".

Njoke zatim prebaciti u čistu manju padelu, a vodu u kojoj su se njoki kuhali staviti po strani.

Kapulu narežemo na što manje trakice, i bacimo je po procijeđenim njokima u padelu....

Unutra još dodamo i 3 jušne žlice maslinovog ulja, 2 jušne žlice senfa i dva prstohvata cvijeta morske soli... to sve miješamo na laganoj vatri, i kad počne lagano pucketati dodamo šaku sitno nasjeckanih na kolutiće otkoštenih zelenih maslina... i jednu kacijolu vode u kojoj su se kuhali njoki...

Uz konstantno i lagano miješanje kuhamo nekih 5 do 7 minuta, dodamo prstohvat šarenog mljevenog papra, promiješamo i maknemo s izvora topline...

Nakon što smo padelu maknuli s vatre dodamo unutra 2 jušne žlice majoneze i sve dobro 2 do 3 minute lagano izmiješamo... dok sve ne postane kompaktno, nakon čega poslužimo u poludubokom tanjuru....

I eto ti, jednostavno i ukusno jelo od par namirnica koje možeš pronaći u gotovo svakoj butigi diljem svijeta...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter