GASTRO SPECIJAL SUBOTOM: DENIZ ZEMBO

ZEMBINA ŠKOLA KUHANJA: Tele na sijenu


Ponekad je lijepo šutjeti i ne razmišljati gotovo o ničemu, nego se usredotočiti samo na ono što trenutno radimo... zvuk ribanja mrkve... miris ružmarina... boja teletine... takva je priča doživljaj sam za sebe....

Uživajte u "tišini stvaranja"

Sastojci za dvije osobe:

40 dkg telećeg buta

1 kg mrkve

30 dkg peršina

4 česna češnjaka

1.5 dl maslinovog ulja

0.5 dl crne bire

sol, papar, ružmarin

Priprema:

Teleći but narezati na deblje fete, staviti ga u dva prsta kipuće slane vode, te ga tako kuhati 15-ak minuta.

Pet minuta prije kraja kuhanja ubaciti grančicu ružmarina.

Izvaditi meso iz vode u kojoj se kuhalo sa cjediljkom te ga staviti po strani, a površinu mesa namazati maslinovim uljem.

Naribati 1 kg mrkve, te ju lagano pržiti na tavi, uz dodatak jušne žlice maslinovog ulja, 4 česna češnjaka zdrobljena šakom.

Dok se mrkva prži lagano ju podlijevati vodom u kojoj se kuhalo meso, ali tek toliko da ne bude suha.

Nakon 15-ak minuta dinstanja dodati prstohvat soli, malo papra i sitno nasjeckani peršin, dinstati tako "na gusto" još 10-ak minuta, pa maknuti sa vatre.

Na očišćenu tavu staviti tanak sloj maslinovog ulja i prstohvat krupne soli. Pržiti tako na laganoj vatri dok sol lagano ne požuti, pa zatim na tavu staviti fete telećeg buta kojeg smo prethodno skuhali u slanoj vodi i ružmarinu.

Pržiti tako sve dok na strani na kojoj se meso peče, ne dobije hrskavu koricu, zatim meso okrenuti na drugu stranu, zaliti s 0.5 dl crne bire (a ostatak lagano pijuckajte dok kuhate), te poklopiti poklopcem i kuhati tako još nekih 60-ak sekundi pa maknuti s izvora topline.

Na dno ravnog tanjura staviti pire od mrkve kojeg smo izdinstali, a po njemu posložiti fete telećeg buta kuhanog u slanoj vodi i ružmarinu pa izdinstanog na crnoj biri.

Dragi ljudi, što vam dalje napisati nego MLJAC!

Foto

Svake subote chef i vlasnik pulskog hotela i restorana Amfiteatar Deniz Zembo donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

Uz brojne atraktivne i maštovite kulinarske projekte, Zembo i njegova ekipa upravo razvijaju posebnu aplikaciju "Circle Diet for Life", koja je namijenjena svima koji žele poboljšati svoje zdravlje i način života, smršaviti ili izabrati prikladne vježbe, a sve kroz personalizirano vođenje.

Riječ je prvenstveno o aplikaciji za prehranu, no nudi i opciju za vježbanje, a kako saznajemo, u planu su i dodatni sadržaji.

Sama koncepcija Circle Dieta, koju je osmislio Deniz Zembo, osmišljena je u sedam krugova - od raw food koja ne treba termičku obradu pa do ribe, a sve to prilagođeno i godinama korisnika - jer s godinama nam se mijenjaju i potrebe tijela za određenom hranom.

Pri stvaranju programa za svakog korisnika uzimaju se u obzir krvna grupa, dob, spol, BMI… i svaki korisnik kad skine aplikaciju i unese podatke dobije preporuku koji "krug" prehrane je primijenjen njemu ili njoj.

U aplikaciji se tako nalaze recepti koje je pripremio Deniz Zembo, a uz njega aplikaciju su stvarali svi vođeći kuhari Kulinarskog centra, za nutricionizam je zadužena Sanja Močinić iz Studija Zdravi i vitki, Marko Lončar je zadužen za fitness dio, te mnogi drugi.

To je prva aplikacija takve vrste u Hrvatskoj, te je napravljena na engleskom jeziku.

Beta verziju aplikacije možete besplatno skinuti ovdje.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini