Danas je moderno gledati sebe i svoja posla, zaokupljeni svojim problemima koje smo sami isprogramirali konstantnim ponavljanjem u svojem umu, a za koje odajemo nezasluženo priznanje drugima uglavnom ne vidimo niti prst ispred vlastitog nosa.
Isto tako teško da ćemo primijetiti da usprkos svemu uglavnom zna biti i sunčano vrijeme i da oko nas raste, iako smo uglavnom okruženi urbanom sredinom, prekrasno zeleno drveće, razni grmovi i cvijeće.
Kada bi samo malo podigli pogled primijetili bi da neki ljudi na svojim prozorima i balkonima imaju vaze u kojima uzgajaju cvijeće i poneko začinsko bilje… ti ljudi su iz plemena koje nazivaju penzioneri.
Oni sada imaju vremena i unatoč svojim brigama uživaju u uzgoju bilja, to ih opušta i smiruje. Radili su cijeli svoj život i bili prepušteni da ih životne obveze upravljaju i vode, sada su barem na 5 minuta u danu vrtlari svojih misli… tim sam tragom uzeo par vaza i sadnica začinskog bilja i paprike i UV lampu pa u svome ostakljenom kutku kuće počeo uzgajati vlastite misli u vazi… dakle, slobodni ljudi… 3,2,1… zakuhajmo! Yhaaaaaaaaa!
Sastojci za ohne osobu:
Priprema:
Panin razrežemo na pola, sir naribamo na krupno ribežom, slatki feferon razrežemo na pola, rotkvice narežemo na tanke fetice, tikvicu narežemo uzduž na tanke fete, maslinama izvadimo koštice… polovice planina stavimo u toster nek se peku.
U međuvremenu u tavi na vrelom maslinovom ulju ispečemo fete tikvice i polovice feferona koje smo posolili prstohvatom soli dok smo ih pržili - pržimo tikvicu minutu i pol do dvije a feferon 2 do 3 minute sa svake strane.
Kada mjestimice dobiju smećkaste tonove, maknemo ih s izvora topline. Donju polovicu panina položimo na plitki tanjur. Po njoj stavimo sloj naribanog sira, pa fetu tikvice, pa opet sloj naribanog sira po kojem onda posložimo fetice rotkvice, komadiće masline i par zrna zelenog papra. Na vrh preko svega stavimo dvije polovice feferona koje smo ispekli na maslinovu ulju.
Prelijemo sve s par kapi ulja, drugom polovicom tostiranog panina poklopimo ovaj toast i "hršššt… mljac… mljac… mljac… mmmm" uživamo u svojem prvom zalogaju… dobar Vam tek dragi ljudi…
The Outlaw Chef
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".