GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Tikka (iliti po naški ražnjići, tako barem meni to izgleda)

| Autor: The Outlaw Chef


Prošlu i ovu šetimanu imao sam priliku kuhati skupini klijenata koja dolazi iz arapskog dijela svijeta. To je skupina gentlemana koja pod nazivom "Arabic hunters" putuje svijetom te kroz lovni turizam upoznaje čari i draži naše planete.

Kako je sasvim normalno da kad se sastanu dvije različite kulture dođe do razmjene raznih filozofija, običaja i hrane, mi smo upravo to i učinili a ovdje dajemo naglasak na hranu.

Pitao sam ih koje je jelo koje se najčešće koristi u njihovoj kulturi a njima je najdraže, dobio sam gotovo jednoglasan odgovor koji je glasio: "tikka!"

Primijetit ćete i sami kako mi to jelo nazivamo ražnjićima. Međutim filozofija pripreme kao i prilog i način pripreme priloga su sasvim drugačiji. Pod filozofijom pripreme mislim na to da smo mi ljudi sa zapada zaboravili na važnost masnoće u mesu, pa ju uglavnom izbjegavamo ili odbacujemo iz jela, međutim ja sam ovdje otkrio novi, to jest davno zaboravljeni potencijal... 3,2,1... krenimo!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Tikka (iliti po naški ražnjići, tako barem meni to izgleda)

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg janjećeg mesa
  • 40 dkg janjećeg masnog tkiva
  • 4 pomidora
  • 4 glavice luka… i ne biste vjerovali - to je to...

Priprema:

Meso narezati na kockice veličine cca 1x 1,5 cm (cca nemora biti baš točno u milimetar), isto tako na iste dimenzije izrezati i masno tkivo janjca.

Tako narezano meso i masno tkivo nabosti na veliki štapić za ražnjiće na sljedeći način: prvo nabijte tri mesne kockice pa onda jednu kockicu masnog tkiva, pa onda za kraj opet jednu do dvije kockice mesa. Tako dobivene ražnjiće odložite sa strane.

Onda uzmite dva pomidora pa ih skupa probijete s dva štapića za ražnjiće. Zatim uzmite dvije neočišćene cijele glavice luka pa ih također probijte s dva štapića za ražnjiće.

U roštilju zapalite vatru, kada drvo odgori i stvori se žar, na gradele stavite ražnjiće a paralelno s njima u žar sa strane stavite pomidor i luk, pa ga kad dobije koricu i bude pečen okrenite na drugu stranu.

Isto tako postupite s ražnjićima, kada dobiju smećkastu koricu okrenite ih na drugu stranu.

Vodite računa o tome da žar mora biti lagan, temperatura ne smije biti prejaka, i nemojte ražnjiće polijevati uljem niti ih soliti i papriti, pustite ih takve kakvi jesu i pecite ih na laganom žaru te ih na vrijeme okrenite da ne zagore.

Kada su pomidori i luk pečeni (a to ćete primijetiti po tome što imaju smećkastu koricu naokolo i mekani su), izvadite ih iz vatre, stavite na veliku dasku za rezanje pa ogulite izgorenu vanjsku kožicu i ljuske od luka i pomidora.

Zatim taj pomidor i luk isjeckajte nožem na najsitnije dijelove pa ih stavite na veliki oval a štapiće ražnjića bacajte na dobivenu gustu “šalšu” od luka i pomidora pa ih nakon što odstoje u toj šalši nekoliko minuta vadite i jedite... gušt je vrhunski... uživajte i dobar tek... pozdrav, "Arabian hunter's"!

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater