GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Spaghetti alla Morski val vs morski žal

| Autor: The Outlaw Chef


Šećući se po morskoj obali u potrazi za savršenim trenutkom, zastao sam i zagledao se u blage valove kako ritmički prelaze preko pješčanog žala... Upitao sam se u sebi: Nije li ovo vječna borba mora i kopna? Tko je jači? Tko prevladava? Tko će pobijediti?

U daljini se čuo dječji smijeh, lavež psa i jedan ženski glas: hoćete li se već jednom smiriti! Nakon ručka idete odmah u krevet!, odgovor je iz okoline stigao nošen šumom valova i kliktanja galebova…

"Borba između kopna i mora ne postoji, nitko ne pobjeđuje niti gubi. Sve je u savršenom skladu, a sklad se nalazi u trenutku". Slijedom toga zaključujem:

Ako se u našoj podsvijesti želimo naljutiti onda odlazimo u budućnost pa projiciramo događaje tipa: Što će nam on ili ona reći, i kako ćemo mi onda na to reagirati, kako ćemo se osjećati, što ćemo izgovoriti?

Ako želimo biti malo depresivni onda skoknemo u umu do memorija iz prošlosti pa se prisjećamo neugodnih ili tužnih događaja, te ih u glavi proživljavamo dalje razvijajući pritom i nove negativne osjećaje...

Mislim da bi trebali stati i zadržati se u sadašnjem trenutku. Sada je jedino što postoji. Sada se mogu riješiti svi problemi. Sada se može uživati. Sada se može biti sretan.

Tragom toga zagledan u morski val kako prolazi morskim žalom u svojem kreativnom gastronomskom umu zamišljam: pijesak sa žala mijenjam u kukuruznu krupicu, valove zamjenjujem špagetima, a zeleni okoliš borova i ostalog drveća koje okružuje mene i obalu mijenjam u ružmarin i celer… dakle 3, 2, 1... Zakuhajmo! Yhaaaaaaaaaaa!!!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Spaghetti alla Morski val vs morski žal 

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g špageta No5
  • 250 g kukuruzne krupice
  • 12 filea slanih srdela
  • jušna žlica sušenih grožđica
  • 3 grančice ružmarina
  • 4 stabljike celera
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • čajna žličica papra u zrnu
  • čajna žličica krupne nejodirane morske soli

Za povrtni temeljac:

  • 4 mrkve
  • 1 poriluk

Priprema:

Oštrim nožem na što sitnije dijelove narezati iglice svježeg ružmarina, pa ih dobro pomiješati s kukuruznom krupicom. Filete slanih srdela tridesetak minuta namočiti u maslinovom ulju, pa ih zatim uvaljati u smjesu kukuruzne krupice i ružmarina.

Nakon toga na vrelom maslinovom ulju, cca 2 minute popržimo na srednje jakoj vatri filete srdela koje smo uvaljali u gore navedenu smjesu. Filete izvadimo iz tave, pa ih pustimo ma kuhinjskom ubrusu da odstoje i da ubrus upije višak ulja.

Odmah zatim na ulju u kojem smo pržili slane srdele ubacimo 4 stabljike celera narezane na sitne kockice, pržimo ih par minuta dok ne poprime smećkaste tonove.

Zatim dodamo jušnu žlicu sušenih grožđica koje smo narezali na komadiće (svaku grožđicu oštrim nožem na pola), čajnu žličicu papra, čajnu žličicu soli i kaciolu povrtnog temeljca od mrkve i poriluka u kojeg smo 20-ak minuta prije nego li smo stavili tavu za pečenje u malome loncu punom kipuće vide stavili mrkvu i poriluk narezane na krupno.

Nakon 5 do 7 minuta dinstanja dodamo još jednu kaciolu povrtnog temeljca, pa čim sve zakipi u tavi dodamo 500 g špageta, pa ih kuhamo u celeru i temeljcu u tavi nekih 7 do 8 minuta dok ne budu kuhani "al dente".

Dok ih tako kuhate direkt u tavi dodajte po potrebi povrtnog temeljca, ali ne previše, tek toliko da špageti ne ostanu na suhom. Kada su špageti kuhani al dente, maknemo tavu s izvora topline. Špagete i šugo velikom vilicom zarolamo u klupko, pa ih položimo na veliki ravan tanjur.

Po tome klupku od špageta, crvenog papra i celera posložimo tri fileta slane srdele koje smo (nazovimo to tako) ispirjali u smjesi kukuruzne krupice i ružmarina. Na svaki file srdele stavimo po zrno crvenog papra radi dekoracije.

Velikom žlicom zaglavimo po dnu tave u kojoj smo pravili špagete celer i šugo pa prelijemo preko klupka špageta… I sad… sjednemo za stol, pozovemo ostatak ekipe i uživamo u jelu i dobrome društvu… Živili vi meni dragi ljudi… vaš Outlaw...

The Outlaw Chef

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete, a svake srijede u 11.45 sati na valovima Radio Istre može ga se čuti u emisiji o kulinarstvu "Ručak za 10".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter