GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Melanzan "alla Brijunska riva"

| Autor: The Outlaw Chef


Sjedim na Brijunskoj rivi i gledam bijelo sive oblake kako prolaze plavim nebom, u ušima imam zatučene slušalice i preko mobitela slušam "The Gunner's Dream" od Pink Floyda… uživam, slušam slobodnih opuštenih misli i gledam… ispred mene nalazi se stari venecijanski top, zatučen u kamenu rivu… tko zna tko se nekada sjetio da se za topove mogu vezivati brodovi kod pristajanja na obalu… svugdje po Mediteranu je tako… ljudi su zabili top u kamenu rivu i sad već dva tri stoljeća imaju sasvim drugu funkciju.

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Melanzan "alla Brijunska riva"

Na bijeloj kamenoj rivi zabijen je stari metalni top tamne boje koji oko sebe pušta smećkaste tonove ruzine po bijelome kamenu. More je zelenkasto plave boje, dok bijelo sivi oblaci lebde nebom… Da vidimo kako bih ovaj trenutak u vremenu "le art brut cuisine" tehnikom pretvorio u neko jelo… dakle plavo zelenkasto more moglo bi biti melanzan (patlidžan)… komad topa koji viri iz bijele kamene rive mogao bi biti plod capara, a ruzina oko njega i kamena riva mogle bi biti dimljeni sir otopljen na plamenu brenera i od tuda smećkasti tonovi… bijelo sivi oblaci u mojem poremećenome gastronomskom umu predstavljaju tanjur… dakle, što čekamo… 3, 2, 1… zakuhajmo! Yhaaaaa!

ŠKOLA KUHANJA BY THE OUTLAW CHEF: Melanzan "alla Brijunska riva"

Sastojci za jednu osobu:

  • 2 fete melanzana
  • 3 cherry pomidora
  • 3 bobice kapara
  • 2-3 lista bosiljka
  • 1 naranča
  • maslinovo ulje
  • prstohvat papra
  • prstohvat cvijeta morske soli
  • sposobnost uživanja u trenutku
  • 7 dkg pozitivne energije
  • jedan lagani osmijeh , i to je to…

Priprema:

Izrežimo dvije fete melanzana pa ih ostavimo otprilike 60-ak minuta da odstoje u mješavini soka jedne naranče, maslinovog ulja, čajne žličice meda, prstohvata soli i prstohvata papra. Nakon sat vremena fete melanzana izvadimo iz mješavine te ih cca 2 minute sa svake strane zapečemo na grill ploči ili na tavi na malo vrelog maslinovog ulja.

Zapečene polovice melanzana položimo zatim na ravan tanjur. Na melanzan stavimo dvije fete dimljenog sira na koje položimo četiri polovice cherry pomidora i tri bobice kapara. Po pomidoru i kaparima bacimo po pola prstohvata cvijeta morske soli i papra. Zatim cherry pomidor i kapare prekrijemo s još dvije fete dimljenog sira. Gornje površine dimljenog sira lagano otopimo kuhinjskim ili džepnim brenerom (kojeg možete pronaći u bilo kojoj većoj butigi po cijeni od nekih dvadesetak kuna ili ti par eurića…) otopljeni će sir napraviti gotovo savršenu opnu oko cherry pomidora, kapara i melanzana, na taj sir položimo par listova bosiljka, poprskamo sve s par kapi maslinova ulja i… MLJAC!

That's all folks… yhaaaaa!

Damjan Bistričić aka The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre. 

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater