KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPTI DANA: Četiri lagana jela koja će oduševiti svako nepce ove zime

| Autor: Glas Istre
(Foto: Bota Šare)

(Foto: Bota Šare)


Siječanjski dani nakon blagdana, tijekom kojih smo prekomjerno uživali u raznim kaloričnim specijalitetima, idealno su vrijeme da svom tijelu podarimo novu energiju uz laganije delicije. Jedan od najpoznatijih hrvatskih restorana, zagrebački Bota Šare, predlaže četiri maštovita jela kao stvorena za energiju u hladnom siječnju, a istovremeno dovoljno lagana da naše tijelo pripreme za nadolazeće toplije mjesece.

Riba sa žara kuhana s raštikom i krumpirom jednostavna je i lagana delicija koju ćete zavoljeti na prvu. Raštika je u svijetu jedna od najintrigantnijih namirnica, posebno cijenjena zbog svojih iznimnih nutritivnih i ljekovitih svojstava. U njezinim okusima uživat ćemo ove zime. Po porciji prosječno iznosi samo 49 kalorija, a uz dodatak ribe, kuhanog krumpira i savršeno odabranih začina predstavlja jedno od najzdravijih, ali i najukusnijih jela u kojem ćemo uživati u hladnim danima.

Orozotto od sipe specijalitet je Bote, a vrlo ga je lako napraviti u vlastitom domu. Ječam je visokovrijedna namirnica koja u spoju sa sipom, bijelim vinom i češnjakom daje savršen zimski obrok. Veliku pažnju treba posvetiti porijeklu i svježini ribe koju pripremamo. Za ovaj obrok preporuka je i nešto drugačija srdela. One u tempuri nisu svakodnevna pojava, no servirane uz sezonsko povrće odličan su izbor i lagane su za pripremu.

Wok s tunom odličan je lagani, a istovremeno zasitni obrok bogat okusima koji u svojoj sinergiji tvore zaista neodoljivu kombinaciju. Svježa tuna, mladi luk, tikvice i crvena paprika samo su neki od sastojaka koji ovoj deliciji daju zaista posebnu notu.

Mediteranska rolica izvrstan je laganiji obrok koji će oduševiti ljubitelje sushija ali i najzahtjevnija nepca. Svježe jadranske kozice, avocado i jadranska tuna izvrsno se uklapaju sa sushi rižom dok primamljivi okusi bosiljka i crnih pečenih maslina ovom jelu daju dodatnu čar.

Jela su ovo koja će nam dati energiju potrebnu za zimu, ali i čistiti naš organizam od toksina nakupljenih tijekom blagdana. Nešto drugačiji okusi rezveselit će naše ukućane i prijatelje u hladnim zimskim danima.

 

RIBA SA ŽARA S KUHANOM RAŠTIKOM I KRUMPIROM

Foto

Sastojci:

  • Riba brancin - 2 kg
  • Raštika - 40 dkg
  • Krumpir - 20 dkg
  • Sol po želji
  • Maslinovo ulje po želji

 

Priprema:

Ribu očistiti od ljuski i utrobe, ispeći na otvorenoj vatri. Krumpire i raštiku oprati i ubaciti u lonac s kipućom vodom te kuhati desetak minuta. Posoliti Stonskom soli po želji. Prilikom serviranja zaliti domaćim maslinovim uljem.

 

 

ORZOTO OD SIPE

Foto

Sastojci za četiri osobe:

  • 1 kg očišćene jadranske sipe
  • 500 g sitno sjeckane kapule
  • 3-4 režnja češnjaka
  • List lovora
  • Stonska sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • 1 dl crnog vina
  • 0.5 l ribljeg temeljca
  • 0.3 l šalše
  • 100 g ukiseljenog motra
  • List peršina
  • 400 g orza/ječam

 

Priprema:

Orzo oprati i djelomično skuhati. Dodati maslinovo ulje i ostaviti u tekućini u kojoj se kuhao. Zažutiti luk, dodati sipu rezanu na tanke trakice no ne previše tanke. Začiniti, dodati češnjak i lovor. Kada je djelomično gotovo dodati šalšu, kratko kuhati te zatim dodati vino. Kada vino ispari i sve dostigne umjerenu gustoću dodati orzo i dobro izmiješati. Servirati s malo motra na vrhu orza. Motar je mediteranska samonikla biljka uskih mesnatih listova koja raste gotovo iz kamena. Možemo je kuhati lešo ili je raditi na salatu s maslinovim uljem i češnjakom.

 

 

WOK S TUNOM

Foto

Sastojci za četiri osobe:

  • 2 komada mladog luka
  • 2 komada crvene paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 komada tikvica
  • 500 g svježe tune
  • sol
  • papar
  • soja sos
  • šareni sezam
  • maslinovo ulje

 

Priprema:

Poriluk narezati na kolutiće (samo bijeli dio). Papriku i tikvicu na trakice. Češnjak narezati na listiće. Tunu nasjeckati na kockice cca 2x2 cm i marinirati solju, paprom i soyom. Prije pečenja uvaljati u sezam. U zagrijanu wok tavu staviti 0,05 ml. maslinovog ulja. Prvo ispržiti tunu sa svih strana. Izvaditi van i ostaviti da se malo ocijedi.

Na masnoću od prženja tune baciti paprike i češnjak, pržiti cca 2 min, zatim dodati tikvice. Kada tikvice omekšaju dodati mladi luk i podliti sa sojom (po potrebi sa malo ribljeg temeljca). Kada provri skloniti s vatre. Servirati povrće, na njega posložiti kockice tune, preko tune staviti sitno sjeckani mladi luk (zeleni dio)!

MEDITERANSKA ROLICA

Foto

Sastojci za 4 rolice:

  • 100g brašna za tempuru
  • 10 g oštrog brašna
  • 0.5 l suncokretovog ulja
  • 50 g svježih jadranskih kozica
  • 20 g krastavca
  • 20 g avokada
  • 40 g fileta svježe jadranske tune
  • 300 g kuhane sushi riže
  • 1 list nori alge
  • bosiljak
  • crne pečene masline

 

Priprema:

U brašno za tempuru dodati malo soli i vode dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za plalačinke. Dobro smjesu ohladiti.

Svježe jadranske kozice uvaljati u oštro brašno zatim u dobro ohlađenu tempuru pa u duboko ulje, pržiti dok se ne zarumene. List nori alge prerezati po pola zatim na svaku polovicu rasprostraniti sushi rižu, okrenuti na stranu na kojoj je alga te dodati pržene kozice, krastavac i avokado koje smo prethodno narezali na prutiće. Sastojke zarolajte u sushi rolicu.

Filet jadranske tune narezati na tanke gotovo prozirne fetice te lagano zapržiti na tavi 10 sek, fete tune složiti na prethodno zarolanu rolicu, narezati rolicu te na svaki zalogaj dodati malo bosiljka i masline.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini