KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Jeste li probali toscansku ribollitu? Evo recepta!

| Autor: Glas Istre
Gusta juha od povrća

Gusta juha od povrća


Znate li što je ribollita? Toskanska gusta juha, odnosno po našem varivo s obiljem povrća, graha i komadića starog kruha.

Sastojci mogu varirati od recepta do recepta, ali se najčešće priprema s obiljem kelja, celera, kupusa, mrkve, krumpira, graha i komadića starog kruha.

Prema predaji, nastala je tako što se podgrijavala povrtna juha od prethodnog dana, a u nju se dodavalo jeftino povrće koje bi se onda ukuhavalo. Doslovni prijevod naziva znači ponovno kuhana kao i kruh koji bi osiguravao osjećaj sitosti. Za one kojima bezmesno jelo nije opcija, dodat će prepržene pancete ili prosušene kobasice.

 Sastojci: 

3 kriške starog kruha

3 žlice maslinovog ulja

3- 4 režnja češnjaka

¼ žličice crvenih čili papričica

2 lista lovora

1 šalica žutog luka, nasjeckano

1 šalica mrkve, nasjeckana

½ šalice celera, nasjeckanog

½ glavice kelja usitnjenog

½ kilograma krumpira - oguljen, narezan na kockice

1 konzerva pelata

1 limenka graha

pileći ili povrtni temeljac (oko 10 šalica)

2 žličice listova timijana

sol, papar

Priprema:

U velikom loncu za juhu na srednje jakoj vatri zagrijte maslinovo ulje, češnjak, crvene čili papričice, lovorov list, luk, mrkvu i celer. Kuhajte otprilike 6 do 8 minuta. Dodajte kelj u lonac i miješajte dok ne počne venuti i kuhati. Nakon što kelj uvene, dodajte krumpir. Dobro promiješati. Izrežite cijelu rajčicu na manje komade dok je još u limenci. Sve to dodajte u lonac i zajedno dobro promiješajte. Dodajte grah i 6 šalica temeljca ili vode, tek toliko da pokrije sve u loncu, zajedno s majčinom dušicom i malo soli i papra po ukusu. Zatim lagano kuhajte. Kad zavrije, smanjite jačinu i lagano kuhajte pola sata, povremeno miješajući. Nakon sat vremena dodajte komade kruha i preostale šalice temeljca ili vode prema procjeni. Možda ćete trebati dodati malo više ili manje, ovisno o tome koliko vam je zaliha isparila. Dobro promiješajte i ponovno začinite s malo soli i papra po ukusu. Kuhajte još kratko poklopljeno i uz povremeno miješanje. Kruh će se početi razgrađivati zgušnjavati juhu, ali u redu je ako ostane malo komadića.

Juha može stajati jedan dan u hladnjaku. Ako se stajanjem zgusne, dolijte još malo vode i prokuhajte.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of