KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA : Ukusna i sočna pita od jogurta

| Autor: Glas Istre
Pita od jogurta (Snimila Ana Spada)

Pita od jogurta (Snimila Ana Spada)


Starinska poslastica koja se nikad ne odbija. Danas vam donosimo jednostavan recept kolača u kojem će uživati cijela obitelj.

Sastojci:

Tijesto:

  • 350 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g vanilin šećera
  • 4 žutanjka
  • 200 g margarina za kolače
  • naribana korica jednog limuna˙

 

Nadjev od jogurta i kiselog vrhnja

  • 4 bjelanjka
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 čaše čvrstog jogurta (400g)
  • 2 čaše kiselog vrhnja (400g)
  • 5 žlica oštrog brašna

 

Priprema:

Sastojke za tijesto stavite u veliku zdjelu te rukama umijesite glatko tijesto. Kad je tijesto gotovo, podijelite ga na 2 jednaka dijela te ih formirajte u oblik valjka (zbog bržeg hlađenja).

Svaki dio omotajte prozirnom folijom. Jedan dio spremite na 30 minuta u hladnjak, a drugi u zamrzivač.

Za pripremu nadjeva, bjelanjke umutite u čvrsti snijeg. Zasebno u posudi pomiješajte jogurte, kiselo vrhnje, brašno, šećer i vanilin šećer te smjesu lagano umiješajte u snijeg od bjelanjaka.

Kalup za pečenje (25x30 cm) namastite i pobrašnite. Rashlađeno tijesto malo razvaljajte na pobrašnjenoj površini te ga prenesite u kalup. Rukama ga raširite tako da prekrije cijelu površinu dna.

Preko tijesta izlijte nadjev i lijepo ga poravnajte. Preko nadjeva krupno naribajte komad tijesta koji je bio spremljen u zamrzivaču.

Jogurt pitu pecite 35-40 minuta na temperaturi od 180°C.

Pečenu pitu dobro ohladite prije rezanja.

Prije posluživanja pospite ga šećerom u prahu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini