(Foto: Video screenshot https://ricette.giallozafferano.it/)
Ovo izuzetno sočno jelo je odlično kao predjelo ili lagani ručak, a svoje porijeklo ima u talijanskoj tradicionalnoj kuhinji.
Za pripremu vam preporučamo tjesteninu paccheri - koja je zbog oblika idealna za punjenje.
Sastojci za 6 osoba:
Za bešamel:
Ribani parmezan za dodati kasnije na gotovo jelo
Priprema:
Poriluk operite, ogulite i narežite na kolutiće. Zatim očistite gljive i uklonite ostatke prljavštine vlažnom krpom i narežite ih na male kockice. U veliku tavu ulijte maslinovo ulje i dodajte cijeli češanj češnjaka, dodajte narezani poriluk i ostavite da se dinsta na laganoj vatri najmanje 10 minuta.
U međuvremenu usitnite kobasicu (da bude kao mljeveno meso) i kada poriluk omekša ubacite u tavu. Ostavite da porumeni na laganoj vatri, često okrećući, pa dodajte bijelo vino.
Pustite da vino ispari, pa dodajte koncentrat rajčice i gljive. Kuhajte na jakoj vatri 10 minuta, zatim posolite i popaprite i izvadite režanj češnjaka.
Prije isključivanja vatre provjerite je li sva tekućina isparila iz tave, pa posolite, popaprite i dodajte nasjeckani timijan i pustite da se ohladi.
Pripremite prilično tekući bešamel tako da rastopite maslac u tavi, a zatim dodate brašno i miješajte dok ne dobijete smjesu boje lješnjaka u koju dodajete vruće mlijeko. Dobro promiješajte dok bešamel ne počne krčkati pa dodajte sol i ribani muškatni oraščić. Kada se bešamel počne lagano zgušnjavati, isključite vatru.
Na štednjak stavite lonac pun slane vode i zakuhajte, služit će za kuhanje paccherija.
U međuvremenu u zdjelu ubacite ricottu, dodajte 80 g parmezana i smjesu poriluka, kobasica i gljiva, promiješajte i po potrebi posolite, pa smjesu stavite u slastičarsku vrećicu bez mlaznice.
Tjesteninu skuhajte u dosta slane vode, ocijedite ih na pola kuhanja, a zatim ih lagano prelijte uljem da se ne zalijepe (pripazite da se ne slome).
Polovicu bešamela rasporedite na dno kružne posude (ili tepsije) i slažite tjesteninu uspravno jednu do druge u koncentričnim krugovima počevši od vanjskog ruba posude, dok ne posložite svu punjenu tjesteninu. Kad je sva tjestenina složena, slastičarskom špricom u svaku ubacite pripremljeni nadjev od gljiva i kobasica.
Pospite preostalim parmezanom, pa dodajte ostatak bešamela i nekoliko listića timijana. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 25 minuta. Nakon toga izvadite iz pećnice, ostavite da odmaraju i stisnu 5-10 minuta i poslužite.
Dobar tek!