KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Sočna tjestenina punjena kobasicama i gljivama pripremljena u pećnici

| Autor: Glas Istre
(Foto: Video screenshot https://ricette.giallozafferano.it/)

(Foto: Video screenshot https://ricette.giallozafferano.it/)


Ovo izuzetno sočno jelo je odlično kao predjelo ili lagani ručak, a svoje porijeklo ima u talijanskoj tradicionalnoj kuhinji.

Za pripremu vam preporučamo tjesteninu paccheri - koja je zbog oblika idealna za punjenje.

Sastojci za 6 osoba:

  • 400 g tjestenine Paccheri
  • 450 g šampinjona
  • 300 g kobasica
  • 400 g sira Ricotta
  • 150 g ribanog parmezana
  • 1 poriluk
  • 1 češanj češnjaka
  • 0,5 dcl bijelog vina
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 3 grančice timijana
  • sol
  • papar

Za bešamel:

  • 2 dcl punomasnog mlijeka
  • 20 g maslaca
  • 15 g brašna
  • 1 prstohvat ribanog muškatnog oraščića
  • sol

Ribani parmezan za dodati kasnije na gotovo jelo

Priprema:

Poriluk operite, ogulite i narežite na kolutiće. Zatim očistite gljive i uklonite ostatke prljavštine vlažnom krpom i narežite ih na male kockice. U veliku tavu ulijte maslinovo ulje i dodajte cijeli češanj češnjaka, dodajte narezani poriluk i ostavite da se dinsta na laganoj vatri najmanje 10 minuta.

U međuvremenu usitnite kobasicu (da bude kao mljeveno meso) i kada poriluk omekša ubacite u tavu. Ostavite da porumeni na laganoj vatri, često okrećući, pa dodajte bijelo vino.

Pustite da vino ispari, pa dodajte koncentrat rajčice i gljive. Kuhajte na jakoj vatri 10 minuta, zatim posolite i popaprite i izvadite režanj češnjaka.

Prije isključivanja vatre provjerite je li sva tekućina isparila iz tave, pa posolite, popaprite i dodajte nasjeckani timijan i pustite da se ohladi.

Pripremite prilično tekući bešamel tako da rastopite maslac u tavi, a zatim dodate brašno i miješajte dok ne dobijete smjesu boje lješnjaka u koju dodajete vruće mlijeko. Dobro promiješajte dok bešamel ne počne krčkati pa dodajte sol i ribani muškatni oraščić. Kada se bešamel počne lagano zgušnjavati, isključite vatru.

Na štednjak stavite lonac pun slane vode i zakuhajte, služit će za kuhanje paccherija.

U međuvremenu u zdjelu ubacite ricottu, dodajte 80 g parmezana i smjesu poriluka, kobasica i gljiva, promiješajte i po potrebi posolite, pa smjesu stavite u slastičarsku vrećicu bez mlaznice.

Tjesteninu skuhajte u dosta slane vode, ocijedite ih na pola kuhanja, a zatim ih lagano prelijte uljem da se ne zalijepe (pripazite da se ne slome).

Polovicu bešamela rasporedite na dno kružne posude (ili tepsije) i slažite tjesteninu uspravno jednu do druge u koncentričnim krugovima počevši od vanjskog ruba posude, dok ne posložite svu punjenu tjesteninu. Kad je sva tjestenina složena, slastičarskom špricom u svaku ubacite pripremljeni nadjev od gljiva i kobasica.

Pospite preostalim parmezanom, pa dodajte ostatak bešamela i nekoliko listića timijana. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° oko 25 minuta. Nakon toga izvadite iz pećnice, ostavite da odmaraju i stisnu 5-10 minuta i poslužite.

Dobar tek!

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter