KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Sočna čokoladna torta s maslinovim uljem

| Autor: Dijana Ljubanović
Ilustracija

Ilustracija


Sastojci:

  • 150 ml maslinovog ulja ekstra djevičanskog ili običnog maslinovog ulja
  • 50 g kakaa u prahu
  • 2 čašice espressa
  • 10 ml paste od mahuna vanilije
  • 160 g mljevenih badema
  • 3/4 žlice praška za pecivo
  • 160 g mekog svijetlo smeđeg šećera
  • 3 velika jaja
  • Veliki prstohvat soli
  • Šećer u prahu za posipanje
  • Jogurt/slatko vrhnje za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 165°C i kalup obložite pergamentom i malo ga namastite. Prosijte kakao prah u malu zdjelu i pomiješajte s espressom da dobijete gustu, glatku pastu. Umutiti vaniliju i ostaviti sa strane. Ako postane gusta, dodajte malo kipuće vode da se olabavi. U drugoj posudi pomiješajte bademe, prašak za pecivo i sol.

Uzmite treću (i posljednju!) zdjelu da umutite med, jaja i maslinovo ulje. Upotrijebite mikser da uvučete što više zraka, miksajući oko tri minute. Smanjite brzinu i dodajte kakao pastu.

Nakon što je potpuno umiješano, dodajte smjesu od badema, stružući sa strane kako biste bili sigurni da ništa niste propustili prije nego ulijte tijesto za torte u obložen kalup.

Pecite 50 minuta. Trebao bi ispasti čist, ali bi torta i dalje trebala biti prilično elastična. Pustite da se ohladi – ne brinite ako na dodir pukne – a zatim ga pustite iz kalupa, spremnog za rezanje. Poslužite svaku krišku s izdašnom kuglicom hladnog jogurta i pospite šećerom u prahu.

Izvor: Novi list

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter