KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Presnitz - tradicionalni tršćanski kolač

| Autor: Portal GlasIstre.hr

Početkom devetnaestog stoljeća Trst je doživio veliki gospodarski rast i živjelo se lagodno.

Kako bi dostojanstveno dočekali austrougarsku caricu Sissi, grad je posebno svečano uređen, a za jedna elegantna slastičarnica u centru grada odlučila je stvoriti poseban kolač za ovu priliku, te su slastičari uz kolač htjeli napisati "Ako obiđeš svijet, vrati se ovdje".

U konačnici je kolač nazvan "Preis Prinzessin" (Princezina nagrada) a Tršćani su pak bili oduševljeni kolačem te su mu ubrzo dali i lokalno ime - Presnitz.

Trst je tako dobio svoj kolač, koji se tradicionalno priprema za svečane prilike i blagdane.

Zahtjevnost pripreme: Jednostavno

Vrijeme potrebno za pripremu: 2h 40 min

Sastojci:

500 g brašna

350 g šećera

250 g maslaca

150 g grožđica

150 g oraha

150 g krušnih mrvica

100 g badema

1 dcl slatkog vina

1 dcl ruma

100 g pinjola

100 g kandiranog citrona

50 g naranče

50 g cimeta

1 prstohvat muškatnog oraščića

3 jaja

3 klinčića

sol prema ukusu

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Priprema:

U dublju posudu stavite brašno, 200 g šećera, 1 cijelo jaje i 1 žumanjak. Izmiješajte sve skupa dok ne dobijete kompaktno tijesto.

Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u aluminijsku foliju i držite na hladnom 1 sat.

Operite grožđice te ih namočite u vino i rum.

Na "grubo" nasjeckajte bademe, orahe i pinjole, zatim narežite kandirano voće.

Sve to u dubljoj posudi pomiješajte sa samljevenim klinčićem, preostalim šećerom, cimetom i muškatnim oraščićem, prstohvatom soli, krušnim mrvicama i dobro izmiješajte, a zatim dodajte grožđice i vino i rum u kojima su se namakale.

Tijesto razvaljajte na nekoliko milimetara, dajući mu pravokutni oblik, a zatim u sredinu tijesta izlijte pripremljene sastojke, dajući im duguljasti oblik poput salame.

Tijesto zatvorite, i posebno dobro "zalijepite" rubove.

Na podmazani pleh složite tijesto u spiralu, a rub podmetnite s donje strane.

Otopite preostali maslac i ga sa žumanjkom: premažite površinu kolača, a zatim pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ° oko 1 h. Prije posluživanja ostavite da se ohladi.

Dobar tek!

Izvor


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater