Početkom devetnaestog stoljeća Trst je doživio veliki gospodarski rast i živjelo se lagodno.
Kako bi dostojanstveno dočekali austrougarsku caricu Sissi, grad je posebno svečano uređen, a za jedna elegantna slastičarnica u centru grada odlučila je stvoriti poseban kolač za ovu priliku, te su slastičari uz kolač htjeli napisati "Ako obiđeš svijet, vrati se ovdje".
U konačnici je kolač nazvan "Preis Prinzessin" (Princezina nagrada) a Tršćani su pak bili oduševljeni kolačem te su mu ubrzo dali i lokalno ime - Presnitz.
Trst je tako dobio svoj kolač, koji se tradicionalno priprema za svečane prilike i blagdane.
Zahtjevnost pripreme: Jednostavno
Vrijeme potrebno za pripremu: 2h 40 min
Sastojci:
500 g brašna
350 g šećera
250 g maslaca
150 g grožđica
150 g oraha
150 g krušnih mrvica
100 g badema
1 dcl slatkog vina
1 dcl ruma
100 g pinjola
100 g kandiranog citrona
50 g naranče
50 g cimeta
1 prstohvat muškatnog oraščića
3 jaja
3 klinčića
sol prema ukusu
<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>
Priprema:
U dublju posudu stavite brašno, 200 g šećera, 1 cijelo jaje i 1 žumanjak. Izmiješajte sve skupa dok ne dobijete kompaktno tijesto.
Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte u aluminijsku foliju i držite na hladnom 1 sat.
Operite grožđice te ih namočite u vino i rum.
Na "grubo" nasjeckajte bademe, orahe i pinjole, zatim narežite kandirano voće.
Sve to u dubljoj posudi pomiješajte sa samljevenim klinčićem, preostalim šećerom, cimetom i muškatnim oraščićem, prstohvatom soli, krušnim mrvicama i dobro izmiješajte, a zatim dodajte grožđice i vino i rum u kojima su se namakale.
Tijesto razvaljajte na nekoliko milimetara, dajući mu pravokutni oblik, a zatim u sredinu tijesta izlijte pripremljene sastojke, dajući im duguljasti oblik poput salame.
Tijesto zatvorite, i posebno dobro "zalijepite" rubove.
Na podmazani pleh složite tijesto u spiralu, a rub podmetnite s donje strane.
Otopite preostali maslac i ga sa žumanjkom: premažite površinu kolača, a zatim pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ° oko 1 h. Prije posluživanja ostavite da se ohladi.
Dobar tek!