KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Poslastica za ljubitelje pikantnog - jednostavna piletina "alla diavola" pripremljena u tavi

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Hrskavo, sočno, aromatično i jedinstvenog okusa... govorimo o piletini "alla diavola".

Iako je podrijetlo ovog recepta još uvijek nejasno, ime je dobio po jednom od začina koji se koristi za premazivanje piletine prije kuhanja - čiliju.

Današnji recept ima srednji stupanj ljutine, ali možete povećati ili smanjiti dozu prema svom ukusu i odabrati vrstu čilija koju volite. Posebnost piletine "alla diavola" jest način na koji se peče, a u ovom receptu peče se na "rimski" način - cijelo pile u tavi.

A da bi dobili hrskavu kožu - valja staviti uteg na piletinu tijekom kuhanja.

Sastojci:

  • Cijelo pile (oko 1,5 kg)
  • Kajenski papar (ili čili papričice)
  • 3 grančice ružmarina
  • maslinovo ulje
  • krupna sol
  • 6 listova kadulje
  • 1 češanja češnjaka

Priprema:

Uzmite cijelo pile i prepolovite duž prsne kosti. Uklonite središnju kost i potpuno raširite piletinu.

Sol, ružmarin (bez grančice) i kadulju, češnjak i čili papričicu ubacite u blender (količinu čilija odredite po svom ukusu). Sve izmiješajte i ulijte u malu zdjelu, pa dodajte 25 g maslinovog ulja i miješajte žličicom dok ne dobijete kremastu pastu.

Rastegnite pile (s kožom gore) i mješavinu začina i ulja utrljajte u cijelu kožu pileta kao i u meso s donje strane.

Nauljite dublju veliku tavu i pustite je da se dobro zagrije.

Kad se zagrijala, ubacite pile i na vrh stavite uteg (možete primjerice staviti lonac manjeg promjera od tave i unutra stavite nešto teže, poput čekića za meso).

Kuhajte na laganoj vatri oko 25 minuta bez pomicanja. Zatim okrenite piletinu i primijetit ćete da se napravila lijepa korica. Kuhajte još 25 minuta, uvijek pazeći da težina čvrsto drži piletinu na dnu posude, dok i druga strana ne poprimi zlatnu boju.

Kad je gotovo, premjestite piletinu na dasku za rezanje i izrežite je prvo na pola, a zatim na komade

Premjestite komade piletine u posudu za serviranje i poslužite, a kao prilog preporučamo pečeni krumpir ili povrće po izboru.

Savjet: Piletina "alla diavola" se može čuvati u hladnjaku najviše dva dana.

Dobar tek!

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter