KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Okrjepljujuća i zasitna domaća juha od rajčice na talijanski način

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Ako se osjećate iscrpljeno, imate mamurluk ili pak predosjećate da vam stiže prehlada ili grlobolja - danas imamo pravi recept za vas - domaću juhu od rajčice koja je zasitna, a zahvaljujući pikantnijim začinima, zasigurno će vas okrijepiti i vratiti energiju.

Dobro je znano da jela "na žlicu" su uvijek dobitna kombinacija, a začine dozirajte po želji - ako ne želite pikantnu juhu, izbacite chilli. Važno je napomenuti da ova juha može biti i glavno jelo, jer ima tjestenine, što je itekako zasitno.

Sastojci:

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 kapula
  • 2 mrkve
  • komadić korijena celera
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 šalice sjeckanog sezonskog povrća (krumpir, tikvice, grašak ili prema želji)
  • 4 češnja češnjaka
  • ½ žličice sušenog origana
  • ½ žličice sušenog timijana
  • 1 velika konzerva pelata
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • 2 šalice vode
  • 1 žličica morske soli
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 žličica šećera
  • 2 lovorova lista
  • 1 prstohvat chillija u prahu
  • papar
  • 1 šalica sitne tjestenine
  • 100 g parmezana

Priprema:

U loncu na laganoj vatri zagrijte tri žlice maslinova ulja pa popržite nasjeckanu kapulu. Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu i celer. Za deset minuta dodajte koncentrat rajčice i prstohvat soli te miješajte par minuta.

Dodajte sezonsko povrće (prema potrebi narežite), sjeckani češnjak, origano i majčinu dušicu. Kuhajte dok ne zamiriše uz često miješanje, oko 2 minute.

Ulijte pelate sa sokom, temeljac i vodu. Dodajte sol, šećer, lovorov list i chilli u prahu. Začinite obilno svježe mljevenim crnim paprom.

Pojačajte vatru na srednje jaku i kad juha zavrije, djelomično poklopite tako da para može djelomično izaći. Kuhajte na laganoj vatri, a zatim skinite poklopac i dodajte tjesteninu. Nastavite kuhati dok se tjestenina ne skuha.

Maknite lonac s vatre, pa uklonite lovorov list. Umiješajte limunov sok i žlicu maslinovog ulja.

Servirajte toplo u dubokim tanjurima ili zdjelicama i pospite ribanim parmezanom.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater