Ilustracija (Unsplash)
Ako se osjećate iscrpljeno, imate mamurluk ili pak predosjećate da vam stiže prehlada ili grlobolja - danas imamo pravi recept za vas - domaću juhu od rajčice koja je zasitna, a zahvaljujući pikantnijim začinima, zasigurno će vas okrijepiti i vratiti energiju.
Dobro je znano da jela "na žlicu" su uvijek dobitna kombinacija, a začine dozirajte po želji - ako ne želite pikantnu juhu, izbacite chilli. Važno je napomenuti da ova juha može biti i glavno jelo, jer ima tjestenine, što je itekako zasitno.
Sastojci:
Priprema:
U loncu na laganoj vatri zagrijte tri žlice maslinova ulja pa popržite nasjeckanu kapulu. Zatim dodajte nasjeckanu mrkvu i celer. Za deset minuta dodajte koncentrat rajčice i prstohvat soli te miješajte par minuta.
Dodajte sezonsko povrće (prema potrebi narežite), sjeckani češnjak, origano i majčinu dušicu. Kuhajte dok ne zamiriše uz često miješanje, oko 2 minute.
Ulijte pelate sa sokom, temeljac i vodu. Dodajte sol, šećer, lovorov list i chilli u prahu. Začinite obilno svježe mljevenim crnim paprom.
Pojačajte vatru na srednje jaku i kad juha zavrije, djelomično poklopite tako da para može djelomično izaći. Kuhajte na laganoj vatri, a zatim skinite poklopac i dodajte tjesteninu. Nastavite kuhati dok se tjestenina ne skuha.
Maknite lonac s vatre, pa uklonite lovorov list. Umiješajte limunov sok i žlicu maslinovog ulja.
Servirajte toplo u dubokim tanjurima ili zdjelicama i pospite ribanim parmezanom.
Dobar tek!