KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Napravite danas, jedite i sutra - ribollita, zasitno i jeftino toskansko jelo na žlicu

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ribollita je tradicionalno zasitno toskansko jelo na žlicu, a iako postoji nekoliko varijanti, svim recepturama su zajednički sastojci stari kruh i povrće.

Ovo gusta juha smatra se jelom siromaha - obično su je u Italiji pripremali u velikim količinama, te se jela nekoliko dana u tjednu.

Posebnost ribollite jest i u tome da se prije posluživanja mora dobro ohladiti, a potom ponovno zagrijati kako bi poprimila još bolji okus. Recept za tradicionalnu ribollitu u cijelosti prenosimo s portala Great Italian Chefs.

 

Sastojci za pripremu graha:

  • 150 g cannellini graha (namočite ga preko noći u hladnoj vodi)
  • manja kapula
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 lovorova lista
  • 2 grančice timijana
  • Sol

Za ribollitu:

  • Maslinovo ulje
  • 1 žličica sjemenki komorača
  • 1 prstohvat čilija
  • 1 kapula
  • 1 mrkva
  • 2 stabljike celera
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 veće rajčice
  • 2 srednja krumpira
  • 3 veća lista kelja
  • 2 lista blitve
  • 1 lovorov list
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 grančica timijana
  • 100 g starog kruha
  • Sol i papar

 

Priprema:

U slanoj vodi skuhajte grah s kapulom, češnjakom, lovorovim listom, timijanom i soli. Kuhajte oko 45 minuta ili dok grah nije skoro gotov. Ocijedite i sačuvajte vodu od kuhanja, a luk, češnjak i začinsko bilje bacite.

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno sjeckanu kapulu, češnjak, mrkvu i celer, čili, sjemenke komorača i prstohvat soli. Pirjajte oko 10 minuta.

Dodajte rajčicu i kuhajte nekoliko minuta miješajući. Zatim dodajte grah i vodu u kojoj se kuhao grah. Dodajte još vode po potrebi i kuhajte na slaboj vatri 30 minuta.

Nakon toga, dodajte sitno sjeckani krumpir, kelj i blitvu pa dodajte i stari kruh koji ste nasjeckali na kockice veličine 3 centimetra. Kuhajte još 15 minuta ili dok krumpir ne omekša. Dodatno začinite soli i paprom.

Poslužite toplo ili pustite da se ohladi pa drugi dan podgrijte i poslužite.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter