KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Morska kužina - dvije ideje za prave gurmanske sendviče

| Autor: Vesna MEDVEDEC
Sendvič s inćunima / Burger s lososom

Sendvič s inćunima / Burger s lososom


Mogu se pripraviti od različitih narezaka ili povrća, mesa ili ribe, miksani, kako-god, dobrodošla je to namirnica u bilo koje doba dana ili godišnje doba

Kažu da panine jedu mladi. Valjda zato što nikad nemaju vremenu pa jedu - u letu, a za to je sendvič najbolja solucija. Stisneš dvije kriške kruha i "letiš" kamo te već nakana goni.

Istina, današnja mladež mora uvijek imati slobodnu ruku za neizostavni artikl, mobitel, ali sendvič može i to podnijeti.

Kad smo već kod prethodne teze o mladima i paninima, onda sam i ja još mlada (makar sam sedmu godinu u mirovini!) jer panini su moja tiha slabost. Svakakvi - od narezaka ili povrća, mesa ili ribe, miksani, kako-god, dobrodošla je to namirnica u bilo koje doba dana ili godišnje doba. Meni je najmiliji kada između dvije fete kruha stavim slane inćune i na grubo narezane kolutove kapule, uopće mi ne smeta kada mi niz ruke kaplje maslinovo ulje u kojima su se ribice dotad toćale.

U ove prevruće ljetne dane kada kuhana hrana teško prolazi i kod najvećih izjelica, neki dobar riblji sendvič obogaćen salatom i osvježavajućim umakom-namazom svakako je dobar izbor.

Riba može biti svježa ili u konzervi (važno je da su izvađene kosti i to vrlo dobro!), filetirana i ispečena ili panirana, može se i iskuhati pa napraviti fina pašteta, a kao prilog obavezno ide salata (rajčica, krastavci, zelena salata) i neki fini namaz ili umak (maslac, svježi ili topljeni sir, vrhnje...). Slijedeća dva recepta pronašla sam na internetu (hrv.foodsmotion.com/ledo.hr), a vama želim - dobar tek!

Sendvič s inćunima

Sastojci:

  • 5 inćuna (samo fileti)
  • 5 kriški kruha baquette (poznat kao "francuz")
  • 1 veliko kuhano jaje
  • 1 svježa rajčica
  • 1 češanj češnjaka
  • biljno ulje
  • maslac
  • peršin
  • kopar
  • korijandar

Priprema:

Možete uzeti raženi ili bijeli baquette. Narežite pet kriški debljine jedan do jedan i pol centimetar. Premažite tavu za prženje maslacem. Pržite kriške kruha s obje strane, stalno ih okrećite oko 3-4 minute, pazite da se ne preprži. Češnjakom natrljajte dobro obje strane. Operite rajčicu. Ogulite jaje. Izrežite ih što tanje možete.

"Zelenjavu" operite, osušite i sitno nasjeckajte. Poredajte ih slijedećim redoslijedom: krug rajčice na kruhu pa sjeckana zelen, jaje i inčuni.

Burger s lososom

Sastojci:

  • integralni kruh
  • 400 g zamrznutih filea lososa
  • pola crvenog luka
  • 1 žlica svježeg kopra
  • 1 žlica pripremljenog hrena
  • pola žličice meda
  • 1 žličica soli
  • pola žličice papra
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 žlica limunovog soka
  • 2 žlice ulja

za umak:

  • 100 g jogurta
  • 2 žlice senfa
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg kopra
  • 2 žlice nasjeckanog svježeg vlasca
  • 1 žličica meda

Priprema:

Losos ostaviti u hladnjaku preko noći da se odledi. Sastojke za umak dobro promiješati i ostaviti sa strane.

Losos narezati na kockice pa ga usitniti u multipraktiku (pet puta po jednu sekundu).

Dodati sitno nasjeckan luk, kopar, hren, med, sol, papar, krušne mrvice i limunov sok i sve zajedno izmiješati u multipraktiku nekoliko puta po jednu sekundu.

Oblikovati popečke i ispeći ih na ulju u tavi. Krišku integralnog kruha namazati umakom, staviti salatu po želji (rikula) i na nju popečak te ga poklopiti s drugom kriškom kruha.

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter