Sendvič s inćunima / Burger s lososom
Mogu se pripraviti od različitih narezaka ili povrća, mesa ili ribe, miksani, kako-god, dobrodošla je to namirnica u bilo koje doba dana ili godišnje doba
Kažu da panine jedu mladi. Valjda zato što nikad nemaju vremenu pa jedu - u letu, a za to je sendvič najbolja solucija. Stisneš dvije kriške kruha i "letiš" kamo te već nakana goni.
Istina, današnja mladež mora uvijek imati slobodnu ruku za neizostavni artikl, mobitel, ali sendvič može i to podnijeti.
Kad smo već kod prethodne teze o mladima i paninima, onda sam i ja još mlada (makar sam sedmu godinu u mirovini!) jer panini su moja tiha slabost. Svakakvi - od narezaka ili povrća, mesa ili ribe, miksani, kako-god, dobrodošla je to namirnica u bilo koje doba dana ili godišnje doba. Meni je najmiliji kada između dvije fete kruha stavim slane inćune i na grubo narezane kolutove kapule, uopće mi ne smeta kada mi niz ruke kaplje maslinovo ulje u kojima su se ribice dotad toćale.
U ove prevruće ljetne dane kada kuhana hrana teško prolazi i kod najvećih izjelica, neki dobar riblji sendvič obogaćen salatom i osvježavajućim umakom-namazom svakako je dobar izbor.
Riba može biti svježa ili u konzervi (važno je da su izvađene kosti i to vrlo dobro!), filetirana i ispečena ili panirana, može se i iskuhati pa napraviti fina pašteta, a kao prilog obavezno ide salata (rajčica, krastavci, zelena salata) i neki fini namaz ili umak (maslac, svježi ili topljeni sir, vrhnje...). Slijedeća dva recepta pronašla sam na internetu (hrv.foodsmotion.com/ledo.hr), a vama želim - dobar tek!
Sastojci:
Priprema:
Možete uzeti raženi ili bijeli baquette. Narežite pet kriški debljine jedan do jedan i pol centimetar. Premažite tavu za prženje maslacem. Pržite kriške kruha s obje strane, stalno ih okrećite oko 3-4 minute, pazite da se ne preprži. Češnjakom natrljajte dobro obje strane. Operite rajčicu. Ogulite jaje. Izrežite ih što tanje možete.
"Zelenjavu" operite, osušite i sitno nasjeckajte. Poredajte ih slijedećim redoslijedom: krug rajčice na kruhu pa sjeckana zelen, jaje i inčuni.
Sastojci:
za umak:
Priprema:
Losos ostaviti u hladnjaku preko noći da se odledi. Sastojke za umak dobro promiješati i ostaviti sa strane.
Losos narezati na kockice pa ga usitniti u multipraktiku (pet puta po jednu sekundu).
Dodati sitno nasjeckan luk, kopar, hren, med, sol, papar, krušne mrvice i limunov sok i sve zajedno izmiješati u multipraktiku nekoliko puta po jednu sekundu.
Oblikovati popečke i ispeći ih na ulju u tavi. Krišku integralnog kruha namazati umakom, staviti salatu po želji (rikula) i na nju popečak te ga poklopiti s drugom kriškom kruha.
<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>
<![if !supportEmptyParas]> <![endif]>