KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Kremaste lazanje s povrćem

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Lazanje su pravi kulinarski evergreen, a danas vam donosimo recepturu za laganiju, pravu ljetnu verziju pripremljemu sa sezonskim povrćem.

Sastojci:

Za umak od povrća:

  • 500 g tjestenine za lazanje
  • 1 kapula
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 2 tikvice
  • 2 paprike
  • 2 rajčice
  • Pola patlidžana
  • 200 g mladog špinata

Za bešamel umak:

  • 800 ml mlijeka
  • 3 žlice brašna
  • 200 g parmezana
  • Muškatni oraščić

Začini:

  • Sol
  • Papar
  • Mljevena crvena paprika
  • Peršin
  • Bosiljak
  • Origano
  • 200 g gaude
  • 250 g mozzarelle

Priprema:

Povrće nasjeckajte na kockice. Na malo ulja prepržite luk pa dodajte ostalo povrće. Začinite i pirjajte na srednjoj temperaturi oko 20 minuta stalno miješajući.

U malu posudu stavite žlicu brašna i dodajte sve začine. Zalijte s malo kipuće vode kako biste dobili gustu mješavinu začina (nalik na dodatak za bolonjez ili gulaše) i dodajte povrću. Umak od povrća će se brzo zgusnuti.

Na zagrijano ulje dodajte 3 žlice brašna i prepržite brašno do zlatne boje. Maknite s vatre i dodajte mlijeko stalno miješajući pjenjačom kako biste razbili grudice. Vratite na vatru i miješajte dok se bešamel ne zgusne. Začinite solju i paprom i dodajte vrećicu parmezana i malo ribanog muškatnog oraščića.

Na dno posude stavite malo umaka od povrća. Slažite ovim redom: tjestenina – umak od povrća – bešamel umak.

Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke.

Zadnji sloj neka bude bešamel s naribanom mješavinom sireva.

Na posudu stavite aluminijsku foliju. Pecite pola sata na 180 stupnjeva pod folijom pa maknite foliju i pecite na 200 stupnjeva još 15 minuta.

Servirajte toplo. Dobar tek!

Izvor

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum