KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA Kremasta juha od graha koja uz par trikova i poneki dodatak može zamijeniti kompletan ručak!

| Autor: Glas Istre

Grah najčešće koristimo za razna variva i salate, a često od njih radimo i popečke. Ova ukusna namirnica također je sjajna i za izradu zasitne krem juhe.

SASTOJCI:

40 dag graha (po izboru tetovac, trešnjevac, puter…)
2 žlice maslinova ulja (ili druge masnoće po želji)
1 manji luk
2 češnja češnjaka
1 litra temeljca (mesnog ili povrtnog)
1 list sušenog lovora
sol i papar i drugi začini po želji
2 dl slatkog vrhnja

PRIPREMA:

Skuhajte grah, procijedite ga i stavite sa strane. Ako želite, možete koristiti i kuhani grah iz konzerve. U tom slučaju odmah krenite s pripremom drugih sastojaka. Nasjeckajte luk nasitno i protisnite češnjak. Na laganijoj vatri zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, češnjak i lovorov list pa sve zajedno dinstajte 10-ak minuta dok luk lijepo ne požuti. Miješajte redovito kako vam ne bi zagorio.

Kada je luk dinstan, posolite ga, popaprite, u posudu dodajte zagrijani temeljac i zatim grah pa sve zajedno kuhajte 10 minuta. Nakon toga štapnim mikserom izblendajte sve sastojke dok ne dobijete kremastu teksturu. Dodajte u juhu slatko vrhnje, vratite na vatru samo minutu-dvije da se sve zagrije, dodatno začinite po želji i servirajte.

Ako želite ovu juhu pretvoriti u kompletan ručak, prepržite malo narezane kobasice ili slanine i ubacite u nju prije serviranja. Šaka krutona također će biti ukusan dodatak, a možete napraviti i bruskete kao prilog juhi, preporuča zadovoljna.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter