Ilustracija (Pixabay)
Uvriježeno se ovaj umak servira u varijanti špageta bolonjez, no u tradicijskoj talijanskoj kuhinji ovaj umak se servira s tagliatellama.
Za samu pripremu najbolje je koristiti lonac od gusa s debljim dnom ili glinenu posudu, a ako nemate, poslužit će i običan lonac.
Sastojci:
Priprema:
Luk narežite na sitno, a povrće na kockice. Pancetu narežite na kockice. Pelatima odstranice vrhove i narežite ih na kockice.
Mljeveno meso posolite, popaprite i umiješajte začine. Pola maslaca otopite s malo ulja pa ubacite pancetu. Dinstajte dok se panceta ne zazlati, pa dodajte luk i pirjajte lagano dok se luk gotovo ne raspadne, pa dodajte mrkvu i celer i dinstajte dok ne omekša. Pojačajte vatru na najjače pa ubacite meso i preostali maslac i miješajte dok meso ne dobije boju.
Ubacite pelate, vino i temeljac pa naribajte muškatni oraščić. Pustite da zakuha i onda smanjite vatru da lagano krčka.
Nakon 2-2,5 sata kuhanja odlučite želite li kuhati dalje ili je gotovo. Što se dulje kuha bit će jači okus, stoga pripazite sa solju.
Svakih 20-30 minuta ulijte žlicu mlijeka i promiješajte. Kuhajte dalje još 2-3 sata, a prema potrebi dodajte još temeljca.
Poslužite s tjesteninom, i po želji pospite ribanim parmezanom.
Dobar tek!