KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Kako napraviti savršeni ragu bolonjez

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Uvriježeno se ovaj umak servira u varijanti špageta bolonjez, no u tradicijskoj talijanskoj kuhinji ovaj umak se servira s tagliatellama.

Za samu pripremu najbolje je koristiti lonac od gusa s debljim dnom ili glinenu posudu, a ako nemate, poslužit će i običan lonac.

 

Sastojci:

  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 1 grančica celera
  • 1 češanj češnjaka
  • 80 g dimljenog špeka ili pancete
  • 500 g mljevene govedine (preporučamo vrat)
  • 150 ml crnog vina
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • 500 g pelata
  • 50 g maslaca
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 80 ml mlijeka
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • majčina dušica
  • sol
  • papar
  • 500 g tjestenine
  • parmezan

 

Priprema:

Luk narežite na sitno, a povrće na kockice. Pancetu narežite na kockice. Pelatima odstranice vrhove i narežite ih na kockice.

Mljeveno meso posolite, popaprite i umiješajte začine. Pola maslaca otopite s malo ulja pa ubacite pancetu. Dinstajte dok se panceta ne zazlati, pa dodajte luk i pirjajte lagano dok se luk gotovo ne raspadne, pa dodajte mrkvu i celer i dinstajte dok ne omekša. Pojačajte vatru na najjače pa ubacite meso i preostali maslac i miješajte dok meso ne dobije boju.

Ubacite pelate, vino i temeljac pa naribajte muškatni oraščić. Pustite da zakuha i onda smanjite vatru da lagano krčka.

Nakon 2-2,5 sata kuhanja odlučite želite li kuhati dalje ili je gotovo. Što se dulje kuha bit će jači okus, stoga pripazite sa solju.

Svakih 20-30 minuta ulijte žlicu mlijeka i promiješajte. Kuhajte dalje još 2-3 sata, a prema potrebi dodajte još temeljca.

Poslužite s tjesteninom, i po želji pospite ribanim parmezanom.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter