Osim s mljevenim mesom, Talijani s tjesteninom obožavaju kombinirati umake od usitnjenih svježih kobasica. Za brzinski ručak ili večeru trebat će vam svježe kobasice, pečenice koje izvucite iz ovitka pa popržite na sitno sjeckanom luku i mrkvi. Umak poslužite s tjestenionom i ribanim sirom, a dobrodošli su i začini poput origana, bosiljka ili peršina.
SASTOJCI ZA UMAK S KOBASICAMA:
300 g svježih kobasica (pečenice)
1 dl vina
maslinovo ulje
1 glavica luka
1 mrkva
1 češanj češnjaka
250 ml umaka od rajčice
majčina dušica
peršin
parmezan ili sir feta
PRIPREMA:
Luk i mrkvu ogulite išto sitnije nasjeckajte. Ogulite i nasjeckajte češnjak. Kobasicu izvadite iz ovitka i izmrvite na komadiće.
Stavite kuhati tjesteninu.
Popržite luk i češnjak na maslinovom ulju pa dodajte mrkvu te kobasicu i ulijte vino.
Kad vino ispari dodajte dvije žlice vode od kuhanja tjestenine i pasiranu rajčicu pa kuhajte dok se ne zgusne.
Procijedite tjesteninu i umiješajte u umak.
Posipajte sirom i začinima.