(Davor ŠIŠOVIĆ)
Naš novinar Davor Šišović je u posjetu konobi "Doma" u Svetom Petru u Šumi razgovarao s kuharom Josipom Pinom Janjičem, koji je za čitatelje Glasa Istre otkrio jedan zanimljiv recept - istarske ražnjiće na cuki i krumpiru.
Sastojci:
½ kg ledvice (lungića)
1 glavica luka
10 dkg pancete
1/2 kg krumpira
30 dkg cuke
ulje
papar
svinjska mast
Priprema:
Glavni sastojak ražnjića je najbolji dio svinjskog mesa uopće: ledvica ili ladvenica (preko Učke to zovu lungić), narezana na medaljone između kojih se na štapić nadijevaju školjke luka i fete Budakove pancete. No, na tanjur se najprije polaže posteljica od ribanog krumpira i ribane cuke pripremljenih "na padelu", na mješavini ulja i svinjske masti, samo uz sol i papar kao začine. Na posteljicu se polaže pečeni ražnjić, a uz malo rokule na tanjur dolaze još i dvije zdjelice: jedna s umakom od zelenih pomidori, hrena i senfa, i druga s bijelim umakom od češnjaka.