KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Cezar salata s piletinom - jednostavan, zdrav i ukusan obrok

| Autor: Glas Istre
(Foto: Unsplash)

(Foto: Unsplash)


Popularna Cezar salata vrlo je ukusna i jednostavna za pripremu, a istovremeno je i zasitan obrok.

Po originalnom receptu, priprema se od zelene salate i krutona, te se dodaju sastojci po želji - najčešće su to jaja, senf, češnjak, parmezan i crni papar.

Preljev se obično sastoji od maslinovog ulja te soka limuna ili limete.

Porijeklo Cezar salate je - iz Meksika. Naime, prema legendi, talijanski imigrant Caesar Cardini prvi put ju je pripremio u svom restoranu u Tijuani 1924. godine, kada pomiješao dostupne sastojke - i tako osmislio recept za jednu od najpoznatijih salata na svijetu. Druga priča pak donosi da su ovu salatu osmislili kuhari restorana Cezar. Kako god, ova salata je izuzetno ukusna i hranjiva, a preporuča se i onima koji žele dijetalnu prehranu - u tom slučaju nemojte dodavati krutone u salatu.

 

Sastojci za krutone:

  • Kockice kruha bez kore
  • 2 žlice rastopljenog maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol
  • malo mljevenog kajenskog papra
  • crni papar

 

Sastojci za salatu:

  • 500 g zelene salate
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 fileta inćuna (po želji)
  • sol
  • kajenski papar
  • crni papar
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • pola žličice senfa
  • 1 veliki žumanjak
  • 100 g naribanog parmezana
  • 1 žličica Worcestershire umaka (po želji)
  • 4 filea pilećih prsa

Priprema:

Rastopljeni maslac i maslinovo ulje pomiješajte u velikoj zdjeli, pa ubacite kruh narezan na kockice, sol, kajenski papar i crni papar pa sve dobro promiješajte.

Na pleh za pečenje rasporedite kruh u jednom sloju, i pecite u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva 10-ak minuta dok kruh ne dobije zlatnu boju.

U tavi popržite file pilećih prsa (ako želite možete ih i pohati) pa izvadite na tanjur i pustite da se ohladi, pa nasjeckajte.

U veliku posudu za salatu stavite nasjeckan češnjak i nasjeckane slane inćune, pa dodajte sol, papar limunov sok, senf, žumanjak, maslinovo ulje i dobro promiješajte. Po želji možete dodati i Worcestershire umak.

Dodajte krutone i opranu i narezanu salatu i ribani parmezan, dobro promiješajte, pa dodajte nasjeckanu piletinu.

Ako želite možete dodati i cherry rajčice, luk ili druge sastojke po želji.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of