(Pixabay)
Ova tradicionalna receptura poznata je i pod nazivom krpice sa zeljem - a ako zavirimo u istarsku tradicionalnu kuhinju - za ovo jelo se češće koristi termin posutice z kapuzon.
Jelo je izuzetno jednostavno za pripremu, brzo se priprema, ukusno je, zasitno i sastojci se mogu kupiti po vrlo pristupačnoj cijeni.
Sastojci za posutice (možete kupiti i gotove):
Sastojci za ostatak jela:
Priprema posutica:
Brašno stavite na ravnu površinu (stol ili veću dasku) ili u veću dublju posudu, posolite i promiješajte, pa u sredini napravite rupu te ubacite jaje i malo vode.
Umijesite mekano tijesto, pa pokrijte i pustite da odstoji bar pola sata.
Nakon toga premijesite kratko tijesto i razvaljajte na tako i izrežite na male kvadratiće (veličine kvadratića tolika da je taman za zalogaj)
U loncu zakujte slanu vodu, i kratko prokuhajte posutice pa ocijedite.
Priprema kapuza:
U loncu na vrućem ulju popržite nasjeckanu kapulu dok ne dobije zlatnu boju.
Tada ubacite kapuz koji ste prethodno naribali ili narezali na kockice, posolite i popaprite pa dinstajte na laganoj vatri uz povremeno podlijevanje vodom oko pola sata.
Probajte je li kapuz skuhan - ako treba dinstajte još malo dok ne postane mekan.
Dodajte kuhane posutice i sve promiješajte.
Dobar tek!