Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)
U situacijama kad nemate previše vremena, a želite pripremiti nešto ukusno što se može jesti i kasnije kad se ohladi - imamo savršen recept za vas.
Slično je pripremi bureka, no puno jednostavnije - a sve ćete pripremiti doslovno u pet minuta, te ispeći pitu za maksimalno pola sata.
Priprema je jednostavna i u ovoj recepturi se mogu okušati i apsolutni početnici u kuhanju.
Donosimo vam osnovnu recepturu, a ako želite možete ubaciti u mješavinu još i feta sir, špinat, sitno sjeckanu pancetu…
Sastojci:
Priprema:
U veću posudu ubacite svježi sir, kiselo vrhnje i jaje, posolite i dobro promiješajte da se dobije kompaktna smjesa.
U malom lončiću otopite maslac s jednom žlicom ulja, pa promiješajte.
Koru za savijače premažite otopljenim maslacem i preklopite je na pola pa još na pola, pa stavite je na dno posude za pečenje (najbolje okrugli pleh ili vatrostalna posuda).
Druge dvije kore također premažite maslacem, preklopite ih samo jednom, ponovno premažite maslacem i stavite u posudu tako da prekriju dno i rub posude.
Na dno stavite dio sira, pa preko toga jednu koru koju ste preklopili dva puta i premazali maslacem.
Stavite dvije kore preklopljene samo jednom, pa dodajte ostatak sira i ponovno dodajte dva puta preklopljenu koru.
Dio kora koje vise izvan kalupa sada preklopite na zadnju koru tako da prekrivaju cijelu površinu i premažite sve zajedno mješavinom maslaca i ulja.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 20 do 30 minuta ili dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju.
Dobar tek!