PRIRODNE BOJE

LIJEPO I ZDRAVO: BOJANJE JAJA S NAMIRNICAMA IZ KUHINJE

| Autor: Glas Istre
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Ako za bojanje želite koristiti prirodne i zdravije sastojke, evo nekoliko ideja za vas. Uz bogat uskrsni doručak, i kod mnogih povratak starim navikama nakon korizmenog odricanja, bojanje jaja najradosniji je trenutak u mnogim obiteljima vezan uz uskrsnu tradiciju. Jaja se obično bojaju na Veliku subotu i u tome sudjeluju najradije djeca ali i odrasli.

Nekad su se za bojanje jaja koristile samo prirodne boje - cikla, crveni kupus, čajevi, kora luka… Ovisno o tome kakve su se boje željele postići. Nekoliko je koraka koje morate slijediti.

Za jednu veliku šalicu vode koristite:

1 šalicu naribanog tamnog kupusa – jaja će biti plavkaste boje

1 šalica smeđe ljuske luka – na bijelim jajima ćete dobiti narančastu boju, na tamnijim smeđu

1 šalicu naribane cikle – svjetla jaja će poprimiti ružičastu boju, tamnija jaja smeđu

2 žličice kurkume – jaja će biti žute boje

1 vrećica crvenog čaja – jaja će biti boje lavande

Vodi možete dodati i žlicu bijelog octa kako bi se jaja lijepo sjajila.

Postoji li razlika između bijelih i smeđih jaja? Obojite ih namirnicama koje imate kod kuće. Ordinacija.hr donosi načine kako jaja obojati ciklom, kurkumom, kupusom i drugim namirnicama iz kuhinje.

Evo što će vam biti potrebno:

Skuhana i ohlađena jaja

Velika šalica vode za svaku boju

1 šalica naribanog kupusa

1 šalica kore luka (crvenog i smeđeg)

1 šalica naribane cikle

2 žlice kurkume

1 vrećica čaja hibiskusa

1 žličica octa

malo prirodnog ulja

Upute:

Dodajte vodu u posudu, zatim dodajte kupus, luk ili neku drugu namirnicu vodi i pustite neka proključa. Smanjite vatru, stavite poklopac i pustite neka kuha 20-ak minuta. Boja je gotova kada vidite da je nekoliko nijansi tamnija od one koju želite dobiti na jajima. Malo boje izvadite i stavite na bijeli tanjur kako biste provjerili nijansu, pa maknite posudu s vatre i ostavite da se ohladi oko 20 minuta. Boju procijedite u drugu posudu, dodajte joj ocat – na jednu šalicu boje jedna mala žličica octa. Boju možete preliti preko jaja ili možete žlicom svako jaje posebno u nju umočiti.

Obojena jaja stavite u frižider na nekoliko minuta. Izvadite ih i prebrišite te u njih utrljajte ulje.

Jaja čuvajte opet u frižideru do posluživanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter