GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Voćna rolada od meringe

| Autor: Sandra Živolić
Voćna rolada od meringe (Foto: Strukovna škola  Eugena Kumičića Rovinj)

Voćna rolada od meringe (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj)


Svake nedjelje ekskluzivno za portal Glasa Istre recepte donose stručni učitelji Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Sve ove recepte pripremaju i vrijedni učenici ove rovinjske škole, a danas donosimo recept za voćnu roladu od meringe.

Meringa je omiljena krema načinjena od bjelanjaka i šećera, a može se spraviti na tri različita načina, svaki sa svojim posebnostima u pripremi, drugačijim konačnim rezultatom i načinom upotrebe.

Meringa, tučena mješavina bjelanjaka i šećera koristi se u slasticama poput souffléa, moussea i ranih biskvita kako bi smjesu učinila laganijom, njome se dekoriraju slastice od prhkog tijesta ili se pripremaju puslice.

Iako se meringa sastoji od samo dva sastojka, postoje tri vrste meringe, a razlike je u tome kada i kako se bjelanjcima dodaje šećer.

Razlikujemo francusku, talijansku i švicarsku meringu.

 

Sastojci:

Za tijesto:

  • 6 bjelanjaka
  • 2 g soli
  • šećera
  • 25 ml soka od limuna
  • 20 g škrobnog brašna
  • 20 g badema

 

Krema od vanilije

  • 0,25 l mlijeka
  • 70 g šećera
  • 20 g škrobnog brašna
  • 18 g brašna
  • 2 žumanjka
  • 1 štapić vanilije
  • 2 g želatine u listu
  • 0,05 l slatkog vrhnja

 

Krema od limuna

  • 100 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
  • 6 žumanjaka
  • 3 limuna
  • 5 g želatine u listu
  • 450 g svježeg voća

 

Priprema:

Umutiti 6 bjelanjaka s prstohvatom soli, postepeno dodavati šećer dok ne dobijemo čvrstu smjesu.

U smjesu dodajemo limunov sok i škrobno brašno, lagano promiješati i izliti na pleh obložen papirom za pečenje.

Preko smjese posipamo bademovim listićima.

Roladu pečemo 8 minuta na 200° C, zatim smanjimo na 145°C i pečemo još 10 - 12 minuta.

Pustimo da se tako hladi 7-8 minuta pa zatim zarolamo.

Krema od vanilije

Mlijeko stavimo kuhati sa šećerom i štapićem vanilije, posebno miješamo žumanjke s brašnom i škrobnim brašnom te malo mlijeka.

Na pripremljenu smjesu ulijemo procijeđeno mlijeko i kuhamo na laganoj vatri dok se zgusne.

U ohlađenu kremu dodamo tučeno slatko vrhnje.

Krema od limuna

Miksamo maslac sa šećerom, dodamo žumanjke te kuhamo na pari oko 10 minuta, dodamo koricu i sok od limuna i omekšane listove želatine. Kremu pustimo da se stegne na hladnom.

Pečenu roladu namažemo kremom od vanilije, zatim kremom od limuna te rasporedimo usitnjeno voće.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama