Osvježavajuća salata od poriluka i sira (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)
Zašto je dobro konzumirati poriluk? Nutritivna vrijednost. sadrži više bjelančevina, beta-karotena i vitamina C.
Ljekovitost. Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk se upotrebljava cijeli i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće.
Zdravstvene prednosti - kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka.
Također, poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.
Sastojci:
100 g poriluka
100 g mladog kravljeg sira
50 g ovčjeg sira
100 g kiselih krastavaca
20 g oraha
180 ml kiselog vrhnja
50 ml majoneze
sol
bijeli papar
Priprema:
Poriluk, sireve i kisele krastavce izrežemo julienne (na štapiće veličine šibice), orahe grubo usitnimo nožem, sve izrezane namirnice lagano promiješamo.
U zdjeli sjedinimo majonezu, vrhnje, sol i bijeli papar.
Gotov umak promiješamo sa izrezanim sastojcima.
Salatu dobro rashladimo i poslužimo uz blanširane aromatizirane špagete od mrkve.
Ova ukusna osvježavajuća salata poslužuje se kao hladno predjelo, dodatak uz mesa s roštilja, na raznim hladno toplim buffetima, cocktail partyju u malenim zdjelicama i slično. Često ju konzumiraju vegetarijanci.
Dobar tek!
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/.