GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Osvježavajuća salata od poriluka i sira

| Autor: Sandra Živolić
Osvježavajuća salata od poriluka i sira (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Osvježavajuća salata od poriluka i sira (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Zašto je dobro konzumirati poriluk? Nutritivna vrijednost. sadrži više bjelančevina, beta-karotena i vitamina C.

Ljekovitost. Za razliku od crvenog ili bijelog luka, poriluk se upotrebljava cijeli i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće.

Zdravstvene prednosti - kod povećane štitnjače preporučaju se topli oblozi od kuhanog poriluka.

Također, poriluk pomaže kod iskašljavanja, smiruje kašalj i blagotvorno djeluje na promuklost, upalu pluća i astmu.

 

Sastojci:

100 g poriluka

100 g mladog kravljeg sira

50 g ovčjeg sira

100 g kiselih krastavaca

20 g oraha

180 ml kiselog vrhnja

50 ml majoneze

sol

bijeli papar

 

Priprema:

Poriluk, sireve i kisele krastavce izrežemo julienne (na štapiće veličine šibice), orahe grubo usitnimo nožem, sve izrezane namirnice lagano promiješamo.

U zdjeli sjedinimo majonezu, vrhnje, sol i bijeli papar.

Gotov umak promiješamo sa izrezanim sastojcima.

Salatu dobro rashladimo i poslužimo uz blanširane aromatizirane špagete od mrkve.

Ova ukusna osvježavajuća salata poslužuje se kao hladno predjelo, dodatak uz mesa s roštilja, na raznim hladno toplim buffetima, cocktail partyju u malenim zdjelicama i slično. Često ju konzumiraju vegetarijanci.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum