GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Makaruni "Rustika"

| Autor: Tihomir HORVAT
IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Makaruni "Rustika"  (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Makaruni "Rustika" (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Kod pripreme ovog jela, vodili smo se sa ostacima povrća kojeg sigurno svi imamo u hladnjaku. Ovaj rustikalni recept je dobra vodilja da si uštedite koju kunu i da iskoristite polovice, trećine, ostatke povrća koje se nalazi u hladnjaku. Ovo jelo je ukusno, lagano i brzo za pripremu. Uz malo mašte moći ćete uštedjeti koju kunu i iznenaditi ukućane lijepim i ukusnim jelom.

Ukoliko slučajno nemate pršuta možete koristiti slobodno i druge suhomesnate proizvode kao što su panceta, šunka, pa čak i zimska salama izrezana na rezance.

 

Sastojci za 4 osobe:

  • 500 g makaruna (pljukanca)
  • 20 g kukuruza šećerca
  • 300 g tikvice (ili ½ tikvice)
  • 100 g pršuta
  • 100 g svježe paprike (ili ½ paprike)
  • 4 -5 komada svježih šampinjona
  • 6 cherry rajčica
  • 200 g poriluka
  • 100 g smrznutog graška
  • 1 lovorov list
  • 2 česna češnjaka
  • 100 g ovčjeg sira
  • Sol
  • Papar
  • 0,1 dcl maslinovog ulja
  • 10 g maslaca

Foto

Priprema:

Korak 1.

Povrće operemo. Tikvicu naribamo, Pršut, svježu papriku i poriluk izrežemo na tanke rezance. Šampinjone izrežemo na kockice. Cherry rajčicu izrežemo na 4 dijela. Češnjak samo u grubo izdrobimo i malo ga usitnimo.

Korak 2.

U poseban lonac pristavimo slanu vodu da nam zakuha za makarune.

Kad nam zakuha voda stavimo kuhati makarune. Makaruni nam se kuhaju otprilike 10 – 15 minuta, ovisno o debljini i veličini makaruna.

U tavi ugrijemo maslinovo ulje, zatim dodamo svo sirovo narezano povrće i pirjamo 5 minuta da povrće malo uvene. Zatim dodamo grašak, kukuruz, češnjak i lovor. Nastavimo pirjati dok nam se tjestenina kuha. Ako je potrebno podlijevati umak, podlijevamo ga vodom u kojoj se kuha tjestenina. Podlijevamo ga vodom od tjestenine zbog toga što sadržava škrob i zbog toga dobivamo lijepi umak koji će nam se kasnije loviti na tjesteninu.

Korak 3.

Kad nam je tjestenina kuhana, procijedimo tjesteninu. Još će biti bolje ako tjesteninu izvadimo iz vode s okruglom francuskom lopaticom direktno u umak. Vodu u kojoj se kuhala tjestenina ćemo koristiti za podlijevati umak ukoliko nam je umak suh. Ubacimo maslac i dobro promiješamo.

Ovako pripremljene makarune serviramo na tanjure ili u zdjelu. Kad su nam makaruni servirani grubo naribamo ovčji sir preko makaruna.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Mateja Skerta i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter