Brancin u pećnici (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)
Strukovna škola Eugena Kumičića 2018. godine predstavila je projekt "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu".
Uz ravnatelja škole Emila Nimčevića, voditeljice projekta su bile Marija Orbanić i Tanja Hranić Rovis.
Po riječima profesorice Marije Orbanić, škola se uključila u projekt Ministarstva turizma u kreiranju novog turističkog proizvoda. Zajedno s 15 učenika kuharstva, slastičarstva, voditeljicama projekta i profesorima kuharstva Tihomirom Horvatom i slastičarstva Silivijom Cah tijekom školske godine obilazili su istarske srednjovjekovne crkvice i snimali freske na kojima se nalaze i detalji sa hranom. Tako je nastala mala kuharica što su jeli naši stari.
Sve je popraćeno receptima na četiri jezika i fotografijama crkvica u kojim se nalaze te freske.
Ova lijepo opremljena i ilustrirana kuharica tiskana je u tiraži od 500 primjeraka te distribuirana turističkim zajednicama kao još jedan inovativan turistički proizvod, a može se naći i u digitalnom obliku na ovom linku.
Danas donosimo jedan od recepata iz kuharice "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu" - a to je brancin pripremljen u pećnici.
Sastojci za 1 osobu:
Priprema:
Očišćeni brancin staviti u posudu za pečenje, začiniti solju i paprom, dodati grubo izrezani luk, tikvice i mrkvu, jednu krišku limuna, ružmarin, lovor, češnjak, cherry rajčice, peršin i bijelo vino.
Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20 minuta.
Pečeni brancin poslužiti uz kuhani krumpir i blitvu koje prelijemo maslinovim uljem i ukrasimo s 2 ploške limuna.
Savjet: Prije pečenja malo blanširati povrće da bude gotovo kad i riba.
Dobar tek!
Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.
Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.
Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.
Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.
Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".
Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/.