GASTRO SPECIJAL NEDJELJOM

IZ KULINARSKOG LABORATORIJA ROVINJSKE STRUKOVNE ŠKOLE: Brancin u pećnici

| Autor: Tihomir HORVAT
Brancin u pećnici  (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)

Brancin u pećnici (Foto: Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno)


Strukovna škola Eugena Kumičića 2018. godine predstavila je projekt "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu".

Uz ravnatelja škole Emila Nimčevića, voditeljice projekta su bile Marija Orbanić i Tanja Hranić Rovis.

Po riječima profesorice Marije Orbanić, škola se uključila u projekt Ministarstva turizma u kreiranju novog turističkog proizvoda. Zajedno s 15 učenika kuharstva, slastičarstva, voditeljicama projekta i profesorima kuharstva Tihomirom Horvatom i slastičarstva Silivijom Cah tijekom školske godine obilazili su istarske srednjovjekovne crkvice i snimali freske na kojima se nalaze i detalji sa hranom. Tako je nastala mala kuharica što su jeli naši stari.

Sve je popraćeno receptima na četiri jezika i fotografijama crkvica u kojim se nalaze te freske.

Ova lijepo opremljena i ilustrirana kuharica tiskana je u tiraži od 500 primjeraka te distribuirana turističkim zajednicama kao još jedan inovativan turistički proizvod, a može se naći i u digitalnom obliku na ovom linku.

Danas donosimo jedan od recepata iz kuharice "Jela s likovnih djela – Freske na pijatu" - a to je brancin pripremljen u pećnici.

Jela s likovnih djela - Freske na pijatu Kuharica Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj

 

Sastojci za 1 osobu:

  • 500 g brancina
  • ½ glavice luka
  • 100 g tikvica
  • 100 g mrkve
  • 100 g krumpira
  • 100 g blitve
  • ½ limuna
  • 4 g peršina
  • 2 češnja češnjaka
  • sol
  • papar
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
  • 4 cherry rajčice
  • 0,2 dcl bijelog vina
  • ružmarin
  • lovor

 

Priprema:

Očišćeni brancin   staviti u posudu za pečenje, začiniti solju i paprom, dodati grubo izrezani luk, tikvice i mrkvu, jednu krišku limuna, ružmarin, lovor, češnjak, cherry rajčice, peršin i bijelo vino.

Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 20 minuta.

Pečeni brancin poslužiti uz kuhani krumpir i blitvu koje prelijemo maslinovim uljem i ukrasimo s 2 ploške limuna.

Savjet: Prije pečenja malo blanširati povrće da bude gotovo kad i riba.

Dobar tek!

Recepte su, pod vodstvom svojih stručnih učitelja i mentora Sandre Živolić, Tihomira Horvata, Franje Milotića i Silvie Cah, pripremili učenici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno.

Strukovna škola Eugena Kumičića Rovinj - Scuola di formazione professionale Eugen Kumičić Rovigno ove godine je proslavila 70. godišnjicu strukovnog obrazovanja na hrvatskom jeziku.

Škola je krajem 50-ih godina obrazovala učenike za klesare, ribare, ličioce, zidare, limare... a danas u ovoj školi se učenici obrazuju za smjerove konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, vodoinstalater, automehatroničar i elektromehaničar.

Svake nedjelje ekskluzivno za čitatelje Glasa Istre, mentori i učenici donose razne recepte, među kojima su i klasici kulinarstva i slastičarstva kao i novi originalni recepti.

Do sada su učenici sa svojim stručnim učiteljima i mentorima napravili više kulinarskih izdanja - to su "Tri kantuna u hiži srdeline" i "Jela s likovnih djela", a ovih dana izlazi i "Kako je dela nono, tako to dela unuk".

Više o školi možete naći na https://www.ssek.hr/

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter