Unsplash
Dobro je imati u rezervi recepte za hranu koja se može jesti u trku, koju možemo ponijeti na plažu ili na igralište i koju djeca vole, a da ipak sadrži hranjive sastojke koji su djeci nužno potrebni za optimalan rast i razvoj, veli Gulin
Dunja Gulin, autorica brojnih kuharica na hrvatskom i engleskom jeziku i majka dvogodišnjaka, ponudila nam je nekoliko ukusnih i zdravih recepta za sve male, ali i velike ukućane.
Svi su roditelji suočeni s izazovom kako optimalno nahraniti svoju djecu, pogotovo kada krene faza istraživanja svijeta i kada ih je teško, na više od par minuta, zadržati na jednom mjestu.
- Zato je dobro u rezervi imati recepte za hranu koja se može jesti u trku, koju možemo ponijeti na plažu ili igralište i koju djeca vole, a da ipak sadrži hranjive sastojke koji su djeci nužno potrebni za optimalan rast i razvoj, veli Gulin. Mnoge njezine recepte moguće je pronaći na www.dunjagulin.com.
Palačinke s mrkvom i tikvicama
Ove su palačinke izvrstan doručak ili užina, kod kuće ili u parkiću!
- Povrće ubacujem u veliki broj slatkih recepta kao 'tajni' dodatak, budući da mnoga djeca imaju faze kada odbijaju bilo kakva jela od povrća.
Sastojci: 1 zrela banana, 1 domaće jaje, 1 mala mrkva, 1 šalice brašna po izboru (heljdino, slanutkovo, kukuruzno, pirovo), 1 šalice brašna T-850, 1 manje tikvice, 1/8 žličice soli, 1 žličice praška za pecivo bez aluminija, 1/8 žličice cimeta, kokosovo ili drugo ulje za prženje
U blenderu izmiksajte bananu, jaje i mrkvu (za slabije blendere mrkvu prvo naribajte). Smjesu prebacite u zdjelu pa dodajte tikvicu naribanu na najsitniji ribež i sve ostale sastojke. Mutilicom povežite u gustu smjesu koja se ne razlijeva (dodajte malo mlijeka ako je pregusto ili malo brašna ako je rjeđe - ovisi o sastojcima). Po žlicu smjese dodajte u nauljenu tavicu za palačinke i dobro je zagrijte, malo razmažite da palačinke budu veličine poklopca velike staklenke. Okrenite kad porumene.
Brza peciva
- Većina djece obožava pekarske proizvode, pogotovo kruh, ali je vrlo bitno da se svakodnevno ne jedu komercijalno proizvedeni kruhovi i kolači prepuni aditiva, boja, šećera i konzervansa. Savjetujem vam nekoliko puta tjedno sami pečete razne kruhove i peciva i da kod kuće uvijek imate zalihu raznih vrsta kvalitetnih brašna i sjemenki, jer ćete pomoću njih nutritivno obogatiti prehranu svog djeteta, veli naša sugovornica.
Sastojci: 1 šalica mješavine raznih brašna (pirovo, kukuruzno, proseno, itd.), 1 šalice brašna T-850, 1 žličica praška za pecivo bez aluminija, 3 žličice soli, 2 žlice mljevenih sjemenki (bundevine, suncokret, lanene), 2 žlice maslinovog ulja, 1 šalica jogurta ili kefira, 1 šalice mineralne vode (ili još jogurta/kefira).
U zdjelu stavite jogurt, mineralnu vodu i ulje, mutilicom promiješajte pa na to prosijte mješavinu brašna, prašak za pecivo i sol. Dodajte mljevene sjemenke, povežite i mijesite kratko dodajući malo brašna ako bude potrebno, da tijesto ne bude ljepljivo. Podijelite na osam jednakih dijelova, oblikujte kuglice, lagano ih utisnite na papir za pečenje i pecite na 200 stupnjeva 20-25 minuta ili dok ne porumene s obje strane.
Hranjivi vafli
Pekač za vafle dobra je investicija jer je vafle jednostavno napraviti, praktični su jer se mogu jesti s nogu u bilo koje doba dana, a u smjesu se mogu ubaciti raznolike namirnice koje će djecu nahraniti i dati im puno energije za igru.
Sastojci: 1 šalice brašna T-850, 1 šalice mješavine raznih brašna (slanutkovo, heljdino, bučino, kukuruzno, itd.), 1/8 žličice soli, 1 žličica praška za pecivo bez aluminija, 1/8 žličice cimeta, 1 jaje (ili 1 šalice nekog biljnog mlijeka), 1 šalice mlijeka (najčešće koristim zobeno ili sojino), 2 žlice djevičanskog kokosovog ulja, 2 žlice meda, 2 žličice dodataka, nije nužno (prah kakaa ili rogača, sitno ribana mrkva, pire od avokada, maslac od orašastih plodova).
U lončiću lagano zagrijte mlijeko s medom i uljem kako bi se rastopili. Maknite s vatre pa umutite unutra jaje (ako ga koristite). Dodajte ostale sastojke i povežite u gustu homogenu smjesu. Zagrijte pekač pa u tri-četiri navrata pecite vafle, svaki po četiri minute. Kada se malo ohlade, narežite na trokute. Vafli su najbolji mlaki, ali mogu se jesti i hladni, najbolje isti dan.