Kuhajte s Glasom Istre

Recept dana: Kremasta tjestenina s kukuruzom i slaninom iz jednog lonca

| Autor: M.Č. / Novi list
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Ako postoji jelo koje spaja jednostavnost i raskoš okusa, onda je to ova jednolonska kremasta tjestenina s kukuruzom i hrskavom slaninom.

Priprema se u jednom loncu – bez dodatnih tava i kompliciranja – a rezultat je savršeno spojeni umak od kukuruza, parmezana i slanine koji obavija svaku porciju tjestenine.

Sastojci

  • 4 kriške dimljene slanine (oko ¾ šalice, narezane)
  • ¼ šalice panko mrvica
  • 2 srednja ljutika (sitno nasjeckana, oko ½ šalice)
  • 6 režnjeva češnjaka (sitno nasjeckanih, oko 2 žlice)
  • ½ žličice sušenih čili pahuljica
  • 2½ šalice kukuruza (svježeg ili smrznutog)
  • 1½ žličica krupne soli
  • 340 g tjestenine orecchiette
  • ¾ šalice svježe naribanog parmezana
  • ½ šalice nasjeckanog svježeg vlasca + malo za posipanje

Priprema

U velikom loncu (oko 4 litre) na srednje jakoj vatri pržite slaninu 8 minuta, dok ne postane zlatna i hrskava. Izvadite je na tanjur obložen papirnatim ubrusima. Sačuvajte 2 žlice masnoće iz lonca, a ostatak bacite.

U istoj masnoći tostirajte panko mrvice 2–3 minute, dok ne poprime zlatnu boju. Premjestite ih u zdjelicu i ostavite sa strane.

U lonac dodajte preostalu žlicu masnoće. Ubacite ljutiku, češnjak i čili pahuljice te kratko pirjajte dok ne omekšaju, oko 2 minute. Dodajte kukuruz i sol pa kuhajte još 3 minute, uz povremeno miješanje.

Ulijte 4 šalice vode i dodajte tjesteninu. Kad zakuha, smanjite vatru, poklopite i kuhajte 12–14 minuta, dok tjestenina ne omekša, a tekućina se pretvori u gustu, škrobnatu bazu za umak.

U vruću tjesteninu umiješajte naribani parmezan, miješajući dok se ne otopi i stvori kremasti umak. Maknite s vatre, dodajte vlasac i prženu slaninu te sve dobro promiješajte.

Tjesteninu servirajte toplo, posutu tostiranim mrvicama i dodatnim vlascem.

Dobar tek!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama