Ilustracija (Pexels)
Postoje klasični browniesi, a postoje i oni koji vas iznenade već na prvi zalogaj. Ovi browniesi spadaju u drugu kategoriju. Bogati, gusti i dekadentni i s dodatkom koji ih čini nezaboravnima.
Grožđice natopljene u tamnom rumu unose diskretan, voćno-alkoholni šarm u smjesu, dok završni sloj sjajnog čokoladnog ganachea podiže cijeli desert na novu razinu.
Ako ste ljubitelj tradicionalnog okusa, grožđice možete i preskočiti te ostati na „čistoj“ verziji. No ako volite kada desert dobije notu iznenađenja, ovo je recept koji vrijedi probati.
Za browniese:
Za ganache:
Stavite grožđice, rum i žlicu šećera u mali lonac. Pustite da zakipi, zatim kuhajte 2 minute na laganoj vatri. Maknite s vatre i pustite da se ohladi i upije arome, idealno nekoliko sati ili preko noći. Pećnicu zagrijte na 170 °C i obložite kvadratni kalup (20×20 cm) papirom za pečenje. Na pari otopite maslac i tamnu čokoladu, zatim ostavite da se malo ohladi. U drugoj posudi izmiksajte jaja, šećer i vaniliju dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Umiješajte otopljenu čokoladu. Prosijte brašno i prašak za pecivo pa ih lagano umiješajte u smjesu. Dodajte ocijeđene grožđice i lagano promiješajte. Ulijte smjesu u kalup i pecite 35 minuta – sredina treba ostati lagano „drhtava“. Ostavite da se potpuno ohladi.
Za ganache na pari otopite tamnu i mliječnu čokoladu s vrhnjem, miješajući dok ne postane glatko. Umiješajte maslac, a po želji i malo kave ili ruma. Ostavite da se malo zgusne. Premažite ohlađene browniese i završite s prstohvatom soli. Uživajte!
Ovi browniesi imaju sve: duboku aromu tamne čokolade, sočnost zahvaljujući rum grožđicama i luksuzan završetak u obliku ganachea. Poslužite ih uz kavu ili čašu crnog vina i pripremite se na komplimente, jer ovo nije samo desert, ovo je iskustvo.