GASTRO SPECIJAL SUBOTOM

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: "Krumpir alla limoncello"

| Autor: The Outlaw Chef


Da vidimo kako bi bilo da pokušamo složiti neko jelo koje na prvu zvuči nespojivo a isto tako da bude vrlo jednostavno.

Sjedim na kamenoj klupici unutar svojeg malog staklenika i započinjem svoju gastronomsku kreaciju ovom gore navedenom misli.... Tu sam kamenu ploču od koje sam napravio klupicu, izronio prije petnaestak godina sa stražnje strane otoka Fraškera. Još se sjećam kako smo ju vadili iz mora i stavljali na pramac barke. Vrijeme je bilo mirno i sunčano, nebo svijetlo plave boje a more je bilo tamno plavo i mirno gotovo kao zrak.... U zraku oko nas čulo se kliktanje galebova i psovke mojeg brata i frenda Banova namijenjene meni koji sam ih nagovorio na "ovu suludu akciju".

Petnaest godina kasnije ja sjedim na tom kamenu pretvorenom u kamenu klupicu u svojem malom stakleniku i uz šalicu "dobrog starog" kratkog i bez cukra espressa, razmišljam kako napraviti neko jednostavno jelo... Zaista fascinantno... Kao da je od tih psovki i muke podizanja teške kamene ploče, prije petnaest godina, iz mora, prošlo tek nekoliko trenutaka... Srknem gutljaj espressa i uz " podli osmijeh" na licu primijetim žute plodove na svojem limunu, tu odmah uz veliku staklenu stijenku koja se spaja sa klesanim kamenim zidom... E taj bi limun mogao biti moja polazišna točka, osovina ovog jela.

Hm, s čime bih ga mogao pokušati spojiti a da na prvu djeluje nekonvencionalno... Pa ... da, s krumpirom... Ovako: Krumpir ću izrezati na kockice i na pol ga iskuhati u kipućoj slanoj vodi. Limun ću zajedno s korom, budući da nije "prskan" ni s čime, također izrezati na manje kockice. I limun i krumpir bih mogao pržiti na maslinovom ulju u tavi. Da bi sljubio oštrinu kiselog i osvježavajućeg limuna s blagim okrepljujućim okusom krumpira, limun ću premazati s medom da ublažim njegovu kiselost. Zatim ću dodati i grančice mladog koromača koji raste tu u dvorištu odmah pored lovora. Radi karaktera ovog jela valjalo bi dodati malo zelenog, friško zdrobljenog papra i malo cvijeta morske soli... A za dekoraciju i da zaokružim esencije okusa koje se isprepliću unutar ovog jela, doslovno ću "baciti " šaku svježih sjemenki suncokreta na dno tanjura pa onda po njemu staviti gore opisano jelo kojeg sam pržio na maslinovom ulju u plitkoj tavi ... Ajmo! Što čekamo! Zakuhajmo nešto ! Život je lijep ! Yhaaaaaaaaa!

 "Krumpir alla limoncello" "Krumpir alla limoncello"

Sastojci za jednu osobu

  • 7 dkg koromača
  • jedan svijetli limun
  • jedan krumpir
  • pola glavice crvenog luka
  • jedna jušna žlica maslinovog ulja
  • 1/3 čajne žličice zelenog papra
  • 1/3 čajne žličice cvijeta morske soli
  • dvije čajne žličice meda
  • jedna šaka suncokretovih sjemenki

Priprema

Dobro operite i narežite krumpir na manje kockice. Krumpir stavite kuhati u kipuću slanu vodu. Kuhajte ga nekih 7 do max 9 minuta pa ga maknite s izvora topline.

Luk narežite na tanke kolutiće, a limun narežite na manje kockice zajedno s korom.

U mužaru zdrobite zeleni papar u zrnu.

U plitku tavu na vrelo maslinovo ulje stavite luk, kuhani krumpir na kockice, limun na kockice (kojeg ste predhodno u manjoj zdjeli prstima dobro izmiješali s medom), čajnu žličicu meda i listove mladog koromača. Jedna kratka napomena: limun je sam po sebi dosta kisel pa ga je poželjno premazati medom prije prženja.

Sve ovo gore navedeno karamelizirajte sa žličicom meda u tavi uz konstantno miješanje na vrelom maslinovom ulju uz dodatak zelenog papra i cvijeta morske soli. Nakon 5 minuta maknite tavu s izvora topline.

Slaganje tanjura

Na veliki plitki tanjur "prospite" šaku sjemenki suncokreta. Na sjemenke suncokreta stavite kalup za rižoto (ili ako nemate kalup uvijek možete izrezati u oblik kalupa neku plastičnu bocu od vama omiljenog soka ili napitka). U taj kalup stavite naš donekle karamelizirani i prženi limun, krumpir i koromač iz tave. Sve ovo možete "poprskati s malo maslinovog ulja i malo acetta balsamica... I onda slijedi: Dobar vam tek dragi čitatelji. Uživajte u okusima ovog "prženog slatina " koji je prožet svim guštima koji izvlače slinu u ustima i navlažuju vaše nepce.

The Outlaw ChefThe Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter