kuhajte s glasom istre

Recept dana: Gyros s puretinom

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Grčka kuhinja poznata je po janjetini, ouzu, i nezaobilaznom tzatziki umaku. Gyros je jedan od specijaliteta koji podsjeća na kebab, ali ipak se malo razlikuje. Ukusan pita kruh punjen mesom, povrćem i pomfrijem je must-try svakom turistu u Grčkoj, a danas vam donosimo recept za brz i jednostavan gyros sa puretinom, za dašak Grčke na vašem stolu.

Sastojci za 4 osobe

  • 1 krastavac srednje veličine
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 15 g nasjeckanog luka
  • 2 žličice kopra
  • 2 žličice limunovog soka
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 220 g purećih prsa, nasjeckanih na tanke trakice
  • 1½ žličica grčkog začina
  • 8 kriški rajčice
  • 4 pita kruha
  • 2 žlice izmrvljenog feta sira

Priprema

U posebnoj zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, kopar, luk, sok od limuna, i trećinu nasjeckanog krastavca kojeg ste prethodno ogulili.

Na srednje jakoj vatri u tavi zagrijte ulje i pirjajte puretinu 4 do 6 minuta pa dodajte grčki začin. Kada je gotovo, sastojke iz tave i zdjele složite u ugrijani pita kruh i dodajte pomfri.

Napomena: Ako želite, grčki začin možete pripremiti sami. Pomiješajte 1 i pol žličicu origana, žličicu mente, žličicu sušenog timijana, žličicu sušenog bosiljka, žličicu mažurana, žličicu luka i češnjaka u prahu.

Dobar tek!

Izvor: Index recepti

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter