Jako je sunce na sredini neba, grije i prži sve oko sebe. Ja se nalazim u malenim ali dobro opremljenom oldschool vrtu. Ovdje ima svega: Cherry pomidora, pomidora “bikovo srce”, melancana, tikvica, a tamo na rubu na vrhu kamenog zida proviruju grozdovi susjedovog bijelog stolnog grožđa, oni se nalaze na granici neba i zemlje omeđeni su ponekim zelenim listom loze ispod njih je bijeli kameni zid i crvena zemlja a iznad njih je plavo nebo. Osjećam se prilično dobro jer kao u starim western filmovima imam sunce iza leđa te zbog toga vidim jako dobro sve što je ispred mene. Kako sam uočio ove zamamne grozdove gegam se poput nekog desperadosa koji je došao na revolveraški dvoboj "točno u podne"… odlučio sam ih ubrati… u ruci umjesto revolvera držim maleni japanski džepni nož… moj je protivnik u ovome duelu bijelo stolno grožđe… ubirem ga uz pomoć oštrice džepnog noža… A u glavi mi tutnja melodija Ennia Moricconea iz filma "Good, bad, ugly" … i već u svojem manijakalnom gastronomskome umu slažem "Le Art Brut Cuisine" kombinaciju … ovo ću grožđe pripremiti sa domaćim krumpirom, cherry pomidorom, ljutim feferonom, feta sirom i sa malo livadnog meda… dakle što čekam? Odoh ja u kužinu, a i vi biste dragi moji čitatelji mogli zamnom… krenimo… YHAAAAAA!
Sastojci za dvije osobe:
Priprema:
Luk ljutiku razrežite na pola, cherry pomidor razrežite na pola, krumpir razrežite na četvrtine, feferon na tanke fetice , a bobice bijelog stolnog grožđa ostavite cijele.
U manji lonac sa kipućom slanom vodom i par kapi ulja stavite kuhati krumpir izrezan na četvrtine. Nakon petnaestak minuta maknite ga s izvora topline i procijedite iz vode u kojoj se kuhao . U tavu na vrelome maslinovom ulju ubacite 4 grančice ružmarina i jednu veliku i debelu fetu bijelog slanog sira.
Premažite medom gornju stranu sira , pa ju zatim okrenite na drugu stranu neka se prži. U međuvremenu namažite i drugu stranu sira medom. Nakon cca tri minute prženja okrenite nazad stranu sira koju ste stavili pržiti i namazali medom. Preko cijele te strane sira prospite tamne sjemenke lana. One će se zalijepiti za gornju površinu sira. Pržite i drugu stranu cca tri minute.
Dok ju pržite podlijevajte sjemenke lana južnom žlicom. Izvadite zatim sir iz tave na ravan tanjur a u tavi u kojoj ste ga pržili nastavite pržiti krumpir, cherry rajčicu, bijelo stolno grožđe, luk ljutiku i ljuti feferon na ulju na kojem ste pržili sir i ružmarin. Nakon desetak minuta maknite tavu sa izvora topline.
Slaganje tanjura:
U sredinu tanjura stavite feta sir sa sjemenkama lana kojeg ste pržili a oko njega posložite povrće i grožđe. Na gornju stranu sira na sjemenkama možete postaviti prženu polovicu luka ljutike, na nju možete staviti polovicu cherry pomidora, a na cherry pomidor stavite listić mente. I ne brinite, umak za ovo jelo vam ne treba. Tu su sočne bobice stolnog grožđa kojeg ste pržili u tavi. Uživajte u ispreplitanju okusa ljutog feferona, slankastog sira, slatkog grožđa sa hrskavošću lanovih sjemenki i svježom mentom koje je opsjeo krumpir koji sad ima hrskavu koricu a iznutra je zahvaljujući kuhanju mekan poput maslaca… dobar vam tek dragi ljudi… Vaš Outlaw
Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef, profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...
Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.
U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".
Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete